Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

18.1.2021

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021

Professorin tehtävänä on tieteellinen tutkimus sekä siihen perustuva opetus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Siis aivan kuin Tutkitun tiedon teemavuoden julkilausumasta. Opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan lanseeraama Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 avattiin Tieteen päivillä 13-17.1.2021. Teemavuoden tarkoitus on edistää tutkitun tiedon näkyvyyttä ja hyödynnettävyyttä. Myös Professoriliitto on täysillä mukana Tutkitun tiedon teemavuoden toimissa ja sen tavoitteita edistämässä. Professoriliitto julkisti Vuoden Professorin 2021 Tieteen päivien seminaarissaan. Lämpimät onnittelut professori Juhani Knuuti, tutkitun tiedon vankkumaton puolustaja ja valeinformaation vihkiytynyt vastustaja!

Tutkitun tiedon merkitys on nyt tärkeämpi kuin koskaan. Populistisen sosiaalisen median nousu voi vaarallisella tavalla johtaa siihen, että tarpeeksi monta kertaa toistetusta mielipiteestä tai valeuutisesta tulee ”totuus”. Pahimmillaan se voi lietsoa väkivaltaa tai johdattaa meitä harhaan isojen kansallisten tai globaalien ongelmien ratkaisemisessa. 

Tutkijoina meidän erityinen tehtävämme on tuottaa ja vaalia tutkittua tietoa. On hyvä pysähtyä miettimään, mitä ovat tieteellisillä menetelmillä tuotettu tutkittu tieto, luotettava vertaisarviointi, asianmukaisesti kuvatut menetelmät ja tutkimusdatan avoimuus - ja näihin kohdistuvat uhat.

Samalla meidän ja koko yhteiskunnan tulee vaalia yliopistojen = yliopistoyhteisön autonomiaa, itsehallintoa. Yliopistoautonomia on välttämätön edellytys sille, että tutkijat voivat toimia vapaina poliittisista, taloudellisista, ideologisista ja muista ulkoisista vaikutusyrityksistä ja tuottaa mahdollisimman objektiivista tutkimustietoa. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä arvio parhaillaan laajoihin haastatteluihin pohjaten perustuslakiin perustuvan yliopistoautonomian tilaa Suomessa. Nyt on hyvä hetki arvioida, miten kymmenen vuotta sitten voimaan tullut uusi yliopistolaki on vaikuttanut yliopistoautonomiaan sekä yliopistodemokratian toteutumiseen yliopistojen sisällä, myös uuden säätiöyliopiston kontekstissa.

Näiden fundamentaalisten pohdintojen ääreltä ajatus eksyy pragmaatisempiin kysymyksiin: Tieteellinen tutkimus on yliopistojen toiminnan keskiössä ja useimmilla aloilla etulinjan tutkimus tehdään juuri yliopistoissa, mutta miksi yliopistot eivät onnistu hyödyntämään professoriensa huippuosaamista omassa toiminnassaan. Esimerkiksi, miksi yliopistoihin on valittu päivittäistä tuskaa aiheuttavan hankalakäyttöisiä ja kangertelevia tietokoneohjelmistoja, vaikka omasta porukasta löytyisi ohjelmien tai käyttöliittymien etulinjan osaajia. Tai miksi meillä on niin paljon huonosta johtamisesta kumpuavia ongelmia, vaikka meidän johtamisgurumme kouluttavat suuren osan suomalaisten asiantuntijaorganisaatioiden johtajista.

Tutkittu tieto on hyödyllistä. Vapaan tutkimustyön tuottama tieto ja siihen liittyvä sivistys luovat pohjan taloudelliselle ja henkiselle kehitykselle, luonnon ja ihmisen ymmärtämiselle, hyvinvoinnille ja turvallisuudelle. Jo lyhyt ajatusleikki osoittaa, mikä olisi tilanteemme vaikkapa tämän vallitsevan pandemian keskellä ilman tutkittua tietoa itse viruksesta, sen synnyttämistä reaktioista ihmiskehossa, rokotteista, lääkehoidoista, virustaudin leviämisen lainalaisuuksista, vakavan sairauden ja sitä estävien rajoitustoimien taloudellisista, yhteiskunnallisista ja psyykkisistä vaikutuksista. Tutkijoina ja tutkitun tiedon opettajina ja popularisoijina voimme todellakin kokea tekevämme työtä, jolla on merkitys. Sen lisäksi tutkimustyö on innostavaa ja tuottaa iloa, saamme elää tunnetun ja tuntemattoman rajapinnassa, luoda uutta, rakentaa kokonaiskuvaa - palanen kerrallaan.

Toivotan kaikille kollegoille tutkimustyön imua ja iloa tässä erityisessä ja haastavassa murroksen ja orastavien mahdollisuuksien ajassa!

Eeva Moilanen

Farmakologian professori, Tampereen yliopisto. Professoriliiton hallituksen varapuheenjohtaja 2021-

Kirjoitukset

Terveisiä budjettiriiheen 0Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 0

Muut kirjoittajat

Latasitko lomalla akkujasi? Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaKansainvälistä vai englanninkielistä? Suosituksia Janne Saarikiven ja Jani Koskisen selvityksestä Teija Laitinen