Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

11.12.2019

Valoa kansalle?

Viimeisten parin vuoden aikana olen innostuen lukenut kirjoja, joita on hankala lokeroida. Otetaanpa esimerkiksi historioitsija ja kirjailija Helen Mcdonaldin H niinkuin haukka, jota en laskenut käsistäni, ennen kuin olin ahmaissut sen loppuun. Time-lehti oli 2015 valinnut sen vuoden parhaaksi tietokirjaksi, mutta mielestäni kirja valui kategoriastaan moneen suuntaan. Kirjailija tähtäsi elämäkertaan haukkojenkesyttäjästä; teokseen tunki kuitenkin kuvauksia surusta, kirjailijan oman haukan kesyttämisestä ja kaunokirjallisia kehitelmiä henkilöstä, jonka piti olla tietokirjan kohde. 

Hyvä tutkimus voi siis sijoittua tekstilajien väleihin. Turun yliopiston uskontotieteen professori Terhi Utriaisen kirja Enkeleitä työpöydälläni– Arjen ja lumon etnografiaa (2017) on tästä toinen hyvä esimerkki. Utriaista kiinnosti, miten tänä päivänä on mahdollista uskoa enkeleihin. Aidosti relevantin kysymyksen ratkaiseminen tarkoitti, että etnografin oli käytävä enkelipäivillä, henkisyyden messuilla, joogakoulun enkelimeditaatioviikoilla ja jopa haastateltava "enkeliä". Utriainen ei (tässä kirjassa) kirjoita fiktiota, mutta tajunnanvirranomaisia ja ideoita kehitteleviä tutkimuspäiväkirjan jaksoja siinä on runsaasti. 

Toivotan tämän tyyppisen tutkimuksen tervetulleeksi aikana, jona monet tutkijat syyllistyvät mestarointiin. He haluavat ilmaantua kansan keskuuteen järjen lippua heiluttaen paljastamaan totuuden niille, jotka eivät sitä kuule ja näe. Tutkija ei kuitenkaan automaattisesti ole ekspertti: auktoriteetti ansaitaan keskustelussa. Tutkijan on alistettava tutkimustuloksensa mukaan sekä tieteelliseen että muuhun yhteiskunnalliseen keskusteluun. 

Tiedebarometrin 2019 mukaan Suomen kansalaiset luottavat vankasti paitsi poliiseihin ja pelastushenkilökuntaan myös yliopistoihin. Osaavatko ihmiset sitten – käytännöllisesti ja tilannekohtaisesti – uskoa sekä tieteeseen että enkeleihin? Mene ja tiedä, mutta kyllä tieteen on tutkittava näitä asioita ilman lähetyssaarnaajan asennetta. On tutkittava arkielämän yhteistä maailmaa, jonka sekä tutkija että tutkittavat jakavat.

Yhdeksän kuukautta sitten olin paikalla ajatuspaja Demos-Helsingin järjestämässä tilaisuudessa, jossa julkistettiin manifesti Tutkitun tiedon, sivistyksen ja kriittisen ajattelun tarve kasvaa – neljä teesiä yliopistoista 2020-luvun Suomessa. Tätä kirjoittaessani 2020-luvu on nyt hyvin lähellä, kuukauden päässä, joten teeseihin on hyvä palata. Teesit olivat kaiken kaikkiaan innostavia, laajoihin haastatteluihin perustuvia, ne tarjosivat hyvän pohjan keskustelulle Pikkuparlamentissa.

Painetun manifestin kolmas teesi kuului alun perin näin: "Yliopistolla vahva lähetyskäsky: tieteellisen maailmankuvan levittäminen."  Kritikoin tilaisuudessa ja kritikoin edelleen tämän tyyppistä retoriikkaa. Se tuo mieleen sorrettujen pedagogiikan kehittäjän Paulo Freiren ajatuksen siitä, että opetuksen tankkausmalli ei toimi. Tavallinen ihminen ei ole (yleensä) moukka eikä lähetyssaarnaajan kategoriapari eli pakana,joka ammoisten aikojen poliittisesti epäkorrekteissa pilakuvissa sytytti padan alle tulitikun, jos kolonialisti ilmaantui paikalle totuuttaan julistamaan. Demoksen järjestämän maaliskuun alkupuolen keskustelutilaisuuden jälkeen vahva uskonnollinen retoriikka on lieventynyt.

Älköön ajatuksiani tulkittako väärin. Iloitsen suuresti Tiedebarometrin tuloksesta, yliopistojen puolesta. Kirjoitan blogia tilanteessa, jossa vaikuttaisi siltä, että kansalaiset ovat, jos eivät nyt kyllästyneet valeuutisiin niin ainakin terveen epäluuloisia. Tasavallan presidentti valitsi itsenäisyyspäivän vastaanottonsa teemaksi tiedon ja yhteiskunnallisen keskustelun.  Epäilen kuitenkin syvästi, että pienten kertomusten hyljeksiminen johtaisi hyvään lopputulokseen tässä erojen ja moninaisuuksien maailmassa. Yhdessä lumimuutosta tutkineen Tero Mustosen kanssa haastattelimme vuonna 2006 Puruveden kalastajia, jotka kertoivat havainneensa ilmastonmuutoksen jääolojen perusteella jo 1970-luvulla.

Vuoden professorina minutkin oli linnaan kutsuttu. Valmistauduin vuoden teemaan kaivamalla hyllystäni absoluuttista tietoa epäilleen filosofi Jean-FrançoisLyotardin teoksen Tieto postmodernissa yhteiskunnassa(1985/1979) Leevi Lehdon erinomaisena suomennoksena.Lyotard kirjoitti – tähänkin aikaan sopivasti – että keksinnöt syntyvät aina erimielisyydestä: "Postmoderni tieto ei ole silkka vallanpitäjien väline. Se hioo herkkyyttämme eroille ja vahvistaa kykyämme kestää yhteismitattomuutta." (s. 8–9.)

Kello lähenee neljäätoista. Radiossa kuulostaa siltä, että Antti Rinne haluaisi epätoivoisesti tietää, mitä "tieto" on. Olisin voinut kertoa hänelle filosofiamme seuraten, että tieto ja valta ovat yhden ja saman kysymyksen kaksi puolta: kuka päättää, mitä on tieto; kuka tietää, mitä tulee päättää.

Muut kirjoittajat

Kaikki on vinksin vonksin Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenMisinformation överallt! Vad kan universitetssamfundet göra? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois 3Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko Saikku