Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.
19.3.2019Digiloikkaamassa
Yliopisto-opintojen historiantutkimus on selvittänyt, että kirjapainotaidon leviäminen 1500-luvulla lyhensi tutkinnonsuoritusaikoja vuosilla. Opetussisältöjä ei enää tarvinnut opetella ulkoa eikä vaivalloinen käsin kopioiminen hidastanut opetusmateriaalien levittämistä. Asiat voitiin julkaista nopeasti kirjoina, joita saatiin vähällä vaivalla painetuksi tuhatkerroin enemmän ajassa, joka kopioitsijalta kului yhden käsikirjoituksen jäljentämiseen.
Informaatiotekniikan kumoukset vaikuttavat mullistavasti yliopisto-opiskeluun myös omana aikanamme. Esitelmät ja esseet kiertävät verkkoalustoilla, joilla niitä voidaan kommentoida ja muokata ja jonka kautta ne voidaan arvostella. Opetusta vartenkaan ei tarvitse kokoontua yhdessä samaan paikkaan, vaan virtuaalisella alustalla kurssi on meneillään koko ajan.
Digitaalisuus laajentaa opiskelumahdollisuuksia myös yliopistolaitoksen ulkopuolelle. Verkon kautta voi opiskella yhä uusia kursseja ja perehtyä mitä erilaisimpiin asioihin. MOOC-kurssit on suunnattu massoille, ja TED talk –videoluennot keräävät satojatuhansia katsojia. Kaikille avoimista digikursseista toivotaan myös sisäänheittotuotteita, joiden avulla yliopistot voivat houkutella uusia opiskelijoita yhteyteen, joka ei ole vain virtuaalinen.
Ensimmäisen opintoteknologiamullistuksen koin, kun ostin syksyllä 1979 kesäansioillani sähkökirjoituskoneen. Nyt olen digiloikkaamassa. On selvää, etteivät nykyiset taitoni riitä kuin pieneen hypähdykseen, minkä vuoksi opettelen parhaillaan verkkovideoiden tekemistä.
Lyhyenkin elokuvan lopputekstit rullaavat pitkään sen tekemiseen osallistuneiden nimiä. Alan monivuotisen koulutuksen läpikäynyt, monista eri ammattilaisista koostuva tiimi käyttää viikkoja alle puoliminuuttisen televisiomainoksen tekemiseen. Yliopisto-opettaja pystyy kuitenkin huolehtimaan videoiden suunnittelusta, käsikirjoittamisesta, kuvaamisesta, leikkaamisesta ja kurssin osaksi liittämisestä aivan omin neuvoin lyhyen kurssin jälkeen, joka opastaa onneksi myös itsepalvelustudion käyttöön.
Kuvallinen viestintä on totuttanut meidät luonteviin esiintyjiin, joista meikkaajat, valaisijat, lavastajat, ohjaajat, leikkaajat ja äänittäjät tuovat esiin edullisimman vaikutelman. Verkkokurssin videoklipit lienevät tätä taustaa vasten suoranainen antikliimaksi tubettajasukupolvelle. Kun oman osaamisen ja laatustandardien välinen kuilu uhkaa kasvaa liian suureksi, olen päättänyt kerrata mielessäni tutkimustuloksia, joiden mukaan ihmiset jaksavat katsoa loppuun korkeintaan muutaman minuutin kestävän opetusvideon.
Jaana Hallamaa
Sosiaalietiikan professori, Helsingin yliopisto. Professoriliiton valtuuston puheenjohtaja 2019-
Kirjoitukset
Perusarvoja puolustamassa 0Suuntia ja suunnitelmia 0Pisteitä ja mittareita 0Yliopistoautonomiaa 2Vapaaehtoistyötä, kansalaistoimintaa ja harrastushommia 1Muut kirjoittajat
Yhteisiä ponnisteluja tieteen hyväksi Raija PyykköSopimuksen jälkeen Tarja NiemeläNo time to think (*) 1Howy JacobsMentorointia professoripolulle? Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffPitäisikö aivovuodosta huolestua? Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaKun tietoa todella tarvitaan – osaamisen huoltovarmuus Markus OlinGeopolitiikan synkkä paluu 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työMitä ovat ’oikeat’, historialliset rajat? Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTukea ukrainalaisille tieteentekijöille Juhani KnuutiSuunnitelmat täytäntöön: Kasvua, tuottavuutta ja yhteiskuntarauhaa nostamalla TKI-panostukset neljään prosenttiin Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenSelvitys yliopistojen johtosäännöistä piirtää karun kuvan Suomen yliopistoissa toteutuneesta hallinnosta – tilanne vertautuu lähinnä feodaaliajan johtamiskäytäntöihin Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbePiilossa johtosäännön takana – yliopiston johtosäännöt hämärtävät tilivelvollisuutta yliopistoissa Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaArkisto
- maaliskuu, 2022 1
- syyskuu, 2021 1
- toukokuu, 2021 1
- maaliskuu, 2021 1
- lokakuu, 2020 1
- huhtikuu, 2020 1
- helmikuu, 2020 1
- marraskuu, 2019 1
- elokuu, 2019 1
- maaliskuu, 2019 1
- joulukuu, 2018 1
- syyskuu, 2018 1
- huhtikuu, 2018 1
- helmikuu, 2018 1
- lokakuu, 2016 1
- kesäkuu, 2016 1
- huhtikuu, 2016 1
- helmikuu, 2016 1
- marraskuu, 2015 1
- syyskuu, 2015 1
- toukokuu, 2015 1
- maaliskuu, 2015 1
- helmikuu, 2015 1
- marraskuu, 2014 1
- syyskuu, 2014 1
- toukokuu, 2014 1
- maaliskuu, 2014 1
- helmikuu, 2014 1