Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.
12.10.2020Vapaaehtoistyötä, kansalaistoimintaa ja harrastushommia
Tutkimusten mukaan suomalaiset osallistuvat innokkaasti erilaiseen vapaaehtoistoimintaan. Erilaisia järjestöjä ja yhdistyksiä vapaan kansalaistoiminnan tueksi on kertynyt valtava määrä. Eri alojen harrastusryhmiä ei kukaan pysty laskemaan. Kansalais- ja työväenopistot kokoavat viikoittain joukoittain oppijoita.
Rupesin miettimään, kuinka sovin tähän joukkoon. Onko minulla säännöllisiä harrastuksia? Teenkö vapaaehtoistyötä? Osallistunko kansalaistoimintaan? Säännöllisesti kokoontuvaan harrastukseen on ollut vaikea sitoutua. Mikä on estänyt?
Voiko sanoa, että harrastuksena ovat tieteelliset seurat? Voiko omien töiden päälle vyöryviä arviointitehtäviä pitää vapaaehtoistyönä? Onko tutkimuksen yleistajuistaminen blogeiksi, tieto- ja oppikirjoiksi vapaata kansalaistoimintaa?
Toiminnanohjauksella ja strategisella suunnittelulla pyritään suuntaamaan toimintaa niin, että tärkeinä pidetyt tavoitteet voitaisiin saavuttaa. Työntekijöiden motivoimiseksi asetetaan erilaisia kannustimia tai luonnostellaan uhkia menetyksistä, jotka toisintoimijoita kohtaavat. Rönsyt on karsittava ja ylimääräisestä luovuttava. Yliopistossa opiskelijan on edettävä tutkintorakenteen mukaan ja työntekijöiden toimia ohjaavat tulosmittarit. Niiden mukaan kulkeminen on keskeistä, koska pääosa rahoituksesta on sidottu niihin.
Akateeminen harrastustoiminta tieteellisissä seuroissa, yliopistollinen vapaaehtoistyö arviointien kirjoittajana ja talkoohommat tutkimuksen populaaristamiseksi eivät sovi tähän kuvaan. Ilman niitä kokonaisuus ei kuitenkaan toimi. Yliopistolaisten sitoutumisen merkittävyyttä tieteen ja tutkimuksen asialle yli oman päivätyön vaatimusten on vaikea edes arvioida.
Huippututkijoiden haastatteluita lukiessani olen kiinnittänyt huomiota siihen, että moni ei ole edennyt urallaan suoraviivaisesti. On opiskeltu sattumanvaraisesti oman kiinnostuksen mukaan sitä ja tätä. Toisistaan irralliset asiat ovat sitten alkaneet tuottaa uusia ideoita. On syntynyt jotain uutta.
Boksin ulkopuolelta tulevia ajatuksia hehkutetaan ihanteina ja laatikkoajattelusta irtautumiseen kannustetaan. Tavanomaisesta poikkeava toiminta on kuitenkin riski. Onnistunutkin toisintekeminen tuottaa tulosta vasta vuosien kuluttua. Sitä ennen on helposti kummajainen ja tekee vääriä asioita.
Koordinoimaton toiminta on usein kaoottista ja vaikuttaa siksi tehottomalta. Luovuutta ei kuitenkaan synnytetä käskemällä eikä ole standardia tapaa kannustaa siihen. Hallinta suuntaa ja keskittää voimavaroja mutta supistaa samalla luovaa vapautta.
Harrastaminen perustuu kiinnostukseen ja intohimoon. Harrastusta ei voi jatkaa sitoutumatta siihen myös silloin, kun innostus on vähäistä. Toistaiseksi tekijöitä on riittänyt, mutta tilanne muuttuu, jos jokaisen on ennen muuta pyrittävä huolehtimaan omasta menestyksestään tarkasti mittaroidussa kilpailussa työpaikoista ja tutkimusresursseista.
Eero Puolanne 13.10.2020
Arvoisa kollega, hyvä kirjoitus, analyyttinen ja ajatuksia herättävä. Loppukappale tiivisti ideasisällön hienosti. Jäinkin miettimään, kuuluuko Professoriliiton toimintaan osallistuminen luottamushenkilönä kirjoituksen käsittelemään piiriin. Minusta se kuuluu, se ole oman edun valvontaa, vaan yhteisen asian eteen työskenteleminen osunee sinne harrastamisen ja pyyteettömän yleisen edun edistämisen välimaastoon. Aikaa ja panoksia se teiltä aktiiveilta vie, mutta itse koin aikanani saavani moninkertaisesti enemmän oman elämäni rakentamiseen kuin oma pieni "työ"panokseni tuohon harrastukseeni oli.
Jaana Hallamaa
Sosiaalietiikan professori, Helsingin yliopisto. Professoriliiton valtuuston puheenjohtaja 2019-
Kirjoitukset
Oikeissa töissä? 2Digitaalisuus helpottaa elämää – ja ajaa epätoivoon 0Tiedolla johtamista ja tahtopolitiikkaa 0Perusarvoja puolustamassa 0Suuntia ja suunnitelmia 0Muut kirjoittajat
Latasitko lomalla akkujasi? Raija PyykköTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaKansainvälistä vai englanninkielistä? Suosituksia Janne Saarikiven ja Jani Koskisen selvityksestä Teija LaitinenArkisto
- joulukuu, 2022 1
- syyskuu, 2022 1
- kesäkuu, 2022 1
- maaliskuu, 2022 1
- syyskuu, 2021 1
- toukokuu, 2021 1
- maaliskuu, 2021 1
- lokakuu, 2020 1
- huhtikuu, 2020 1
- helmikuu, 2020 1
- marraskuu, 2019 1
- elokuu, 2019 1
- maaliskuu, 2019 1
- joulukuu, 2018 1
- syyskuu, 2018 1
- huhtikuu, 2018 1
- helmikuu, 2018 1
- lokakuu, 2016 1
- kesäkuu, 2016 1
- huhtikuu, 2016 1
- helmikuu, 2016 1
- marraskuu, 2015 1
- syyskuu, 2015 1
- toukokuu, 2015 1
- maaliskuu, 2015 1
- helmikuu, 2015 1
- marraskuu, 2014 1
- syyskuu, 2014 1
- toukokuu, 2014 1
- maaliskuu, 2014 1
- helmikuu, 2014 1