Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

22.5.2023

Yliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja

Viime aikoina olen ilmoittautunut takinkääntäjäksi. Toisin kuin aiemmin, olen sitä mieltä, että yliopistoissa rehtorien ja dekaanien tulisi olla professorin pätevyyden omaavia ja akateemisesti meritoituneita henkilöitä.

Hallintotieteilijänä ja johtamistutkijana tämä näkemys ei ole ollut itsestään selvä. Ajattelen, että ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja juristeja, voi hyvin johtaa myös henkilö, jonka meriitit ovat lähinnä vahvaa johtamisosaamista.

Yliopistoissa edes johdon keskuudessa ei akateemiseen taustaan suhtauduta neutraalisti. Tehdessäni yliopistojen johtamista koskevaa selvitystä oli itselleni yllätys, että useat rehtorina tai vararehtorina toimivat henkilöt olivat tietoisia toistensa cv:stä ja akateemisista ansioista. Haastattelujen perusteella sellaiseen professoritaustaiseen rehtoriin, jolla ei ole Jufo 3:sen julkaisuja tai jonka viittausindeksit olivat yhden käden sormin laskettavissa, suhtauduttiin jopa väheksyen ja naureskellen. Vastaavasti erinomaiset akateemiset meriitit näyttävän tuovan rehtorille tiedeyhteisössä aitoa katu-uskottavuutta.

Vahvan akateemisen taustan voidaan olettaa antavan aitoa ymmärrystä siitä, mitä on tutkijan työ. Samoin professoritaustaisen rehtorin ja dekaanin voidaan olettaa ymmärtävän akateemista kulttuuria ja toimintaa. Johtamistehtävät monesti etäännyttävät johtoa henkilöstöstä, ja korkeatasoinen akateeminen tausta on epäilemättä tätä riskiä pienentävä tekijä.

Väitän, että ansioitunut professoritaustainen johtaja osaa ”sanoittaa” ja kertoa myös ulospäin, mikä on tiedeyhteisölle tärkeää. Olen esimerkiksi toisinaan havahtunut siihen, että minua ovat eniten puhutelleet juuri vahvan akateemisen taustan omaavien rehtoreiden yliopistokenttää ja sivistystä koskevat puheet. Akateemisesti heikkotasoinen rehtori jää kannanotoissaan jotenkin ulkokohtaiseksi, AIchat-tasoiseksi toimijaksi.

Kolmas kokemusperäinen havaintoni on, että ilman vahvaa akateemista pätevyyttä yliopiston johtoon kuuluvasta tulee helposti vain eräänlainen hallinnollinen johtaja. Hän, vaikkapa dekaani, jää ikään kuin hallintotehtävien vangiksi, kun osaaminen ja palo johtaa akateemista yhteisöä puuttuvat.

Neljäs ongelma liittyy siihen, että yliopistoissa johtajat joutuvat tekemään akateemisen työn arviointia. Rehtorit joutuvat ehkä miettimään, mikä oman yliopiston toiminnasta on tieteellisesti riittävän laadukasta tuettavaksi. Dekaanit puolestaan tekevät konkreettisesti sellaista professoreiden työn arviointia, joka vaikuttaa vaikkapa palkkaukseen.

Lopuksi ajattelen, että rehtoreiden ja dekaanien tulisi olla yliopistodemokratian hengessä nimenomaisesti yliopistoyhteisön johtajia. Muita rooleja varten on muun muassa talousjohtajia, hallintojohtajia ja palvelupäälliköitä. Yliopistoyhteisön johtajilta edellytetään sitä, mitä tieteellisissä yhteisöissä arvostetaan – korkeatasoista akateemista osaamista.

Älkäämme siis antako suomalaisten yliopistojen näivettyä ja heikentyä siksi, että johtotehtävissä olevilta puuttuu korkeatasoista akateemista osaamista. Tämän ohella pidetään huolta toki myös johtamisosaamisesta.

Kari Lukka 25.05.2023
Jari Stenvallin kirjoitus on sanasta sanaan pätevää asiaa - kiitos! Toivottavasti se kehitys, että heikoilla tai joskus jopa lähes olemattomilla akateemisilla ansioilla onnistuu pääsemään esimerkiksi yliopiston rehtoriksi saadaan mitä pikimmin katkeamaan. Yliopistot ovat jopa asiantuntijaorganisaatioiden joukossa aivan oma lajinsa, ja tämä tulee ottaa niiden johtamisessa ja sitä koskevissa valintapäätöksissä täysimääräisesti huomioon.

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit omalla nimellä ovat tervetulleita

Muut kirjoittajat

Kaikki on vinksin vonksin Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois 3Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 1Hannu Vartiainen