Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.
4.9.2017Hyvistä tavoista ja aikapulasta
Olin viime perjantaina erään tutkimushankkeen ohjausryhmän kokouksessa puheenjohtajana. Teemme tutkimusta riskianalyysien käytöstä ja osuvuudesta yrityksissä. Ryhmäni tutkijat esittelivät kohdeyrityksille tuloksia, joita olivat niiden toiminnasta löytäneet. Tulosten pohjalta käytiin vilkasta keskustelua yritysten erilaisista vaihtoehdoista kehittää toimintaansa. Taisin minäkin jotain ehdottaa. Ei mitään erityisten radikaalia, mutta jotain pientä ja inkrementaalista.
Päivän päätteeksi vein tutkijat, ja pari muuta osallistujaa, Tampereelle, josta sitten ajelin kotiin Akaaseen. Illalla luin vielä Helsingin Sanomien Vieraskynästä Etlan tutkijoiden kirjoituksen tieteen kaupallistamisesta.
Kirjoituksen alussa esitettiin asiallista pohdintaa yliopistojen rahoittamisesta ja radikaalien innovaatioiden kaupallistamisesta juurikin yliopistoissa. Tutkijoita koskevat väitteet ja professoreita kohtaan esitetyt vaatimukset olivat kuitenkin asiattomia. Sanottiin keksintöjen jäävän käyttämättä, koska tutkijat eivät viitsi niitä kaupallistaa aikapulaansa vedoten. Aikapulaa taas väitettiin tekosyyksi. Tutkijoiden aikapulan ratkaisuksi esitettiin ”kannustinta”, jossa professorin palkasta otettaisiin kolme kuukautta pois ja tuona aikana he voisivat hankkia toimeksiantoja itselleen.
Oli surullista luettavaa kuinka Etlan tutkijat vähättelivät Etlan omaan tutkijakyselyyn vastanneita ihmisiä tekosyillä selittelijöiksi. Hyvä tutkimuksen etiikka, ja hyvät tavat yleensäkin, edellyttävät vastaajien ja heidän näkemyksiensä kunnioittamista. Tulosten käyttö kyselyyn vastanneiden ivaamiseen, ja heitä vastaan, on erittäin vakava asia. Toivon, että tällainen asenteellisuus ei ole, nyt kirjoitettua laajemmin, Etlan tutkimuksessaan käyttämä eettinen periaate.
Mitä itse aikapulaan tulee, se on professoreiden kohdalla todellista. Syy on niissä noin 500:ssa palkattomassa työtunnissa, jotka keskivertoprofessori tekee työehdoissa sovitun 1624 tunnin päälle. Professorit tekevät siis jo nyt lähes 3 kuukautta palkatonta työtä, ja moni niistä tunneista koituu myös kaupalliseksi hyödyksi. Aikapula tuskin helpottuu lisäämällä nykyiseen ylityökuormaan vielä 3 kuukautta lisää. Itse en pitäisi sellaista kannusteena. Jonkin tässä asiassa vakavasti otettavan tahon esittämänä pitäisin sitä uhkauksena.
Mitä puolestaan professorien sivutoimiin tulee, yliopistot ovat viime vuosina kiristäneet suhtautumistaan yliopistojen kanssa kilpailevan toiminnan harjoittamiseen. Professoreiden valtava työpanos ja heidän hankkima ulkopuolinen rahoitus on näin, jälleen kerran, tunnustettu kriittisen tärkeäksi yliopistojen toiminnalle ja taloudelle. Professorit ovat olleet tässä asiassa pyyteettömiä ja priorisoineet esimerkiksi nuorten tutkijoiden auttamisen ahneuden edelle.
On inhimillistä, että vauhtisokeus estää yksityiskohtien näkemisen, ja tilanteen huuma kieltää tunnustamasta reaalimaailman lainalaisuuksia. Professoreita koskevia vääriä ennakkoasenteita rakennellaan mielellään, ja pitää kai olla ylpeä siitä, että meistä jaksetaan puhua. Vääriin tietoihin perustuvia kuvitelmia voi kuitenkin välttää ylläpitämällä suoria yhteyksiä myös suomalaisiin professoreihin. Minun kalenterissani on aina tilaa osapuolia kunnioittavaan keskusteluun tutkimuksesta, tulosten kaupallistamisesta, professorien työstä ja näiden tulevaisuudesta.
Jouni Kivistö-Rahnasto
Turvallisuustekniikan ja riskienhallinnan professori, Tampereen yliopisto, Professoriliiton puheenjohtaja
Kirjoitukset
Kuinka pitkään me jaksamme? 0Pieni kylä 0Taas ihmiset onnistuivat 1Emme hyväksy häirintää missään muodossa 0Artisti maksaa 0Muut kirjoittajat
Latasitko lomalla akkujasi? Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaObjektiivisuus ja tenure track 3Tarja NiemeläTaking back control Howy JacobsOsaamisen huoltovarmuutta varmistamassa: tohtorikoulutus murroksessa Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaVäitöskirja tutkimuslaitoksissa oman työn ohella 3Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTieteen puolesta mutta ei ketään vastaan 5Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenKuka käyttää professoreihin työnantajan direktio-oikeutta? Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenJohtosäännöstä yliopistolakiin, hallitusohjelmatavoitteista kansainväliseen kilpailukykyyn Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenJämställdhetens språk Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiSoittakaa hiljempaa 1Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaLähi-, etä- vai hybridiprofessori? Teija LaitinenArkisto
- marraskuu, 2020 1
- elokuu, 2020 1
- kesäkuu, 2020 1
- tammikuu, 2020 1
- lokakuu, 2019 1
- toukokuu, 2019 1
- helmikuu, 2019 1
- lokakuu, 2018 1
- toukokuu, 2018 1
- maaliskuu, 2018 1
- joulukuu, 2017 1
- syyskuu, 2017 2
- huhtikuu, 2017 1
- tammikuu, 2017 1
- lokakuu, 2016 1
- kesäkuu, 2016 1
- maaliskuu, 2016 1
- tammikuu, 2016 1
- marraskuu, 2015 1
- syyskuu, 2015 1
- toukokuu, 2015 1
- maaliskuu, 2015 1
- tammikuu, 2015 1