Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

5.2.2019

Vaalilupauksia

Kävin viikonloppuna perinteisesti moottoripyörämessuilla Pasilassa. Aivan siinä Professoriliiton toimiston vieressä. Heti kadun toisella puolella Messukeskuksessa. Tämä perinne on itselleni talven taittumisen virstanpylväs. Ajatukset alkavat harhautua kesän ajokauteen ja pieneen lomaankin. Sitä alkaa hajamielisesti silmäillä kalenterinsa harvenevia tyhjiä päiviä. Niitä, joihin ehkä voisi sijoittaa jonkin pidemmänkin ajomatkan työn, perheen ja ystävien tapaamisen väliin. Helppoa monen muuttujan optimointi ei ole. Kollegat tietävät kuinka täynnä professorin kesä on erilaisia tapaamisia, tilaisuuksia, tutkimusta, konferensseja, kirjoittamista, tulevan lukuvuoden suunnittelua ja rahoituksen hankkimista.

Ennen kesän töitä on Suomessa kuitenkin eduskuntavaalit ja neuvottelut hallitusohjelmasta. Vaalityönsä aloittaneet puolueet ovat nostanet esiin hyviä asioita. Yliopistoindeksin palauttamista lupailee useampikin puolue. Se ei yksin kääntäisi rahoitusta reaaliseen kasvuun, mutta toisi yliopistojen arkeen kaivattua vakautta. Se myös osaltaan edistäisi korkeakoulutuksen ja tutkimuksen Visio 2030 tavoitetta kehittää yliopistot Suomen parhaiksi työpaikoiksi. Kiitokset siis jo ennakkoon niiden puolueiden ehdokkaille, jotka pitävät tieteen perusedellytysten turvaamista ja yliopistoyhteisön hyvinvointia tulevan hallituksen tärkeinä tavoitteina. Lisää kiitoksia luvassa, kun asiat toteutuvat.

Suomalainen yhteiskunta ei kuitenkaan kehity pysymällä paikallaan. Niin tärkeää kuin indeksin palautus yliopistoille onkin, se pitäisi rahoituksen tason vasta paikoillaan. Indeksin lisäksi tarvitaan ne uudet panostukset, jotka kiihdyttävät orastavaa tutkimusrahoituksen kasvua. Pitää muistaa, että viime vuosien rahoitusleikkaukset ovat jättäneet meidät pitkälle takamatkalle. Rahoituksen tulevan kasvun pitää siis kyetä sekä estämään eron kasvaminen KV-vertailumaihin että kuromaan sitä kiinni. Muuta uskottavaa ratkaisua ei ole. Muuten Suomelta loppuu menestymisen mahdollisuudet.

Tässä tuleva hallitus voi toimia välittömästi tekemällä tarvittavat lisäykset yliopistojen julkiseen rahoitukseen. On myös tarkasteltava keinoja jatkaa yliopistojen pääomittamista. Esimerkiksi OECD:n selvitys osoittaa kuinka tehokkaasti nimenomaan suomalaiset yliopistot muuttavat saamansa rahoituksen yhteiskunnan hyväksi. Uuden hallituksen kannattaakin pohtia, missä se yhteisiä pääomia säilyttää. Yliopistojen pääomittaminen on todennäköisesti yksi parhaista, ellei paras, kohde. 

Tulevan hallituksen pitää myös kysyä miksi yritykset ovat vähentäneet panostuksiaan tutkimukseen ja kehittämiseen viime vuosina. Yksityiset tutkimuspanostukset ovat toki aivan viime aikoina piristyneet, mutta eivät läheskään riittävästi. Visio 2030:n 4% TKI-tavoite on vielä puolikkaan valovuoden päässä. Vastaus ongelmaan ei ole siinä, että yliopistot hakevat vielä nykyistäkin enemmän yhteistyötä yritysten kanssa. Ratkaisu piilee siinä, että yritykset hakevat enemmän yhteistyötä yliopistojen kanssa. Ero näiden kahden välillä on suuri.

Palatakseni vielä moottoripyörämessuihin. Kuulin Professoriliiton hallituksen turkulaiselta jäseneltä hauskan yksityiskohdan. MP-messut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1969, siis samana vuonna, kun Professoriliitto perustettiin. Messukeskuksen ovien jäätyä taakseni, katselin Rautatieläisenkadun yli Akavatalon suuntaan. Kertasin mielessäni Professoriliiton tarkoitusta ja strategiaa sekä toimia niiden saavuttamiseksi. Ja sitten se tapahtui! Muisti nosti esiin monet tutut ja minulle henkilökohtaisesti tuntemattomat kasvot liiton historiasta ja nykypäivästä. Kannattaa tutustua juhlavuoden kunniaksi valmisteltuun Sivistyksen puolesta-juhlasivustoon.

Jouni Kivistö-Rahnasto

Turvallisuustekniikan ja riskienhallinnan professori, Tampereen yliopisto, Professoriliiton puheenjohtaja

Kirjoitukset

Kuinka pitkään me jaksamme? 0Pieni kylä 0Taas ihmiset onnistuivat 1Emme hyväksy häirintää missään muodossa 0Artisti maksaa 0