Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

27.6.2017

Uudelle tielle

Tämä on viimeinen kirjoitukseni Professoriliiton blogiin. Siirryn uusiin tehtäviin ja kirjoitan tässä tunnelmistani ja ajatuksista menneeseen ja tulevaan.

Kesäkuun toinen päivä Helsingin yliopiston kollegio valitsi minut tulevaksi kansleriksi. Tehtävä alkaa 1.10. Kanslerin tehtävä antaa minulle mahdollisuuden edistää Helsingin yliopiston lisäksi koko yliopistolaitosta ja tiedettä laajasti ajatellen. Tuntuu kuin tästä alkaisi uusi tie, jota pitkin saan uusia haasteita ja innostavaa tekemistä.

Uudelle tielle lähteminen tarkoittaa myös nykyiseltä tieltä poistumista. Jätän Professoriliiton puheenjohtajan tehtävät, joita jatkossa hoitaa varapuheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto. Joulukuussa liiton valtuusto tekee päätökset jatkosta. Siirtymäaikaa on siis muutama kuukausi, mutta jätän ulkoisen vaikuttamistehtävän heti varapuheenjohtajalle. Liiton sisäisiä asioita hoidan ja siirrän ne syyskuun loppuun mennessä muiden käsiin.

Vaikka tehtäväni ja roolini yliopisto- ja tutkimusyhteisössä nyt muuttuvatkin, paljon on silti samaa. Olen toiminut yliopistourani kuluessa kaikkien ryhmittymien järjestöissä ja vaikka viime aikoina olenkin keskittynyt Professorikunnan asioiden hoitamiseen, on koko yliopistoyhteisön arvostaminen, hyvinvointi ja menestys ollut minulle tärkeää. Tämä on lähtökohta toimilleni sekä yliopistolla että professoriliitossa. Ehkä yliopistokollegiolta saamani luottamus on osoitus tämänkaltaisten ajatusten tärkeydestä. Syksyllä tehtäväni muuttuvat, mutta taustalla vaikuttavat arvot ja näkemykset pysyvät ennallaan.

Toiminta yhteisössä on aina kaksisuuntaista. Olen tehnyt paljon työtä liiton ja professorikunnan eteen, mutta yhteisö on myös antanut minulle paljon. Professorikunnan laaja-alainen osaaminen on inspiroivaa, ja tuskin mikään muu yhteisö voi kerätä yhteen vastaavan määrän osaamista kaikilta tieteen aloilta. On paikallaan kiittää liiton jäseniä vuorovaikutuksesta ja monista ajatustenvaihdoista. Yhteydet liiton aktiivisiin toimijoihin ovat luonnollisesti olleet kaikkein tiiveimmät ja erittäin antoisat.

Kiitos myös liiton henkilöstölle, joka on uskomattoman osaava ja tehokas. Toimisto hoitaa liiton asiat tyylillä ja laadulla, joka on professorikunnan arvostuksen mukaista.

Oikein hyvää ja rentouttavaa kesää teille kaikille.