Professor i marinbiologi, Åbo Akademi

Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

29.8.2016

Eikö yliopistojen kurittaminen jo lopu?

Hallitus linjasi kevään kehysbudjetissa, että koulutus- ja tutkimussektoriin ei enää tällä hallituskaudella kohdisteta lisäleikkauksia. "Koulutuksesta ei enää leikata", vakuutti myös uusi valtiovarainministeri Petteri Orpo 11. kesäkuuta. Mutta ei kulunut kuin kaksi kuukautta, kun valtiovarainministeriö julkisti budjettiehdotuksensa (12.8.) ja sieltä löytyi korkeakouluja koskeva 21 miljoonan euron lisäleikkaus. VM on nyt viemässä 13,9 miljoonaa yliopistoilta ja 6,9 miljoonaa ammattikorkeakouluilta.

Eihän tämän näin pitänyt mennä – ei nyt taas, oli reaktio yliopistopiireissä, kun VM:n madonluvut piirtyivät tajuntaan.

VM perustelee määrärahojen leikkausta kilpailukykysopimuksen vaikutuksilla. Kilpailukykysopimuksessa linjattiin, että julkisen puolen työnantajille työaikojen pidennyksen ja lomarahojen leikkausten myötä tulevat säästöt käytetään työnantajakustannusten alentamiseen. Yliopistot luokitellaan VM:n papereissa osaksi julkista sektoria.

Sivistystyönantajat ennätti reagoimaan tiedotteella perjantaina (12.8.) iltapäivällä. Pöhinä sosiaalisessa mediassa kävi vilkkaana koko viikonlopun ja opetus- ja kulttuuriministeriö joutui selittelemään tilannetta maanantaina verkkosivuillaan. Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto ja Suomen yliopistot UNIFI vaativat tiistaina tiedotteissaan lisäleikkausten torjumista. EK:n Jyri Häkämies ja Akavan Sture Fjäder jyrähtivät mediassa.

Myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen katsoi, että hyödyn kilpailukykysopimuksesta pitää jäädä yliopistoille. 

VM:n ja OKM:n kahdenväliset budjettineuvottelut käytiin keskiviikkona 17.8. Siellä kiky-rahojen kohtalo ei vielä selvinnyt, vaan asia lykättiin budjettiriiheen. OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen totesi neuvottelujen jälkeen medialle, että työmarkkinajärjestöt joutuvat vielä keskenään arvioimaan, mitä kilpailukykysopimuksessa sovittiin. 

Tämä tuntuu oudolta. Harvoin on työnantaja- ja työntekijäpuoli ollut jostain asiasta niin yhtä mieltä kuin tästä: kiky-rahat kuuluvat yliopistoille.

Budjettiriihi on 31.8.-1.9. Ei hyvältä näytä korkeakoulurahojen kannalta, mikäli jotain voi päätellä pääministeri Juha Sipilän kommenteista. Hänen mielestään lipsuminen kaataisi koko rakennelman ja avaisi Pandoran lippaan. Näiden lausuntojen jälkeen Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen kysyi Twitterissä: Mitä seuraavista pääministeripuolue EI edistä a) hevosenlannan poltto, b) orien sperman käyttö, c) koulutuksen rahoitus.

Yliopistouudistuksen jälkeen yliopistot ovat muutaman kerran aiemminkin joutuneet kärsimään ”oudosta olomuodostaan”. Hallituksilla on ollut taipumus poimia rusinoita pullasta ja kohdistaa yliopistoihin aina tarpeen mukaan sekä julkisen että yksityisten sektorin huononnuksia. Yliopistojen rahoitus tulee pääosin valtion pussista, mutta yliopistotyönantaja on järjestäytynyt EK:n jäsenjärjestö Sivistystyönantajiin. Yliopistohenkilöstö on työsuhteissa ja tesseistä neuvotellaan Etelärannassa.

Kiky-ratkaisulla haluttiin helpottaa yritysten kilpailukykyä. Yritysten tapaan yliopistojen ”pelikenttä” on kansainvälinen. Päättäjät ovat juhlapuhetasolla huolestuneita yliopistojen kansainvälistymisestä. Mutta todellisuudessa hallitus ei näytä pitävän yliopistojen kilpailukykyä tärkeänä.

Nyt esitetty lisäleikkaus on selvästi vastoin hallituksen kehyspäätöksiä ja kilpailukykysopimusta. Kuinka kauan lupaukset rikotaan ja yliopistot joutuvat pettymään? Budjettiriihessä on vielä mahdollisuus paikata tilanne.

Muut kirjoittajat

Yhteisiä ponnisteluja tieteen hyväksi Raija PyykköTiedolla johtamista ja tahtopolitiikkaa Jaana HallamaaSopimuksen jälkeen Tarja NiemeläNo time to think (*) 1Howy JacobsMentorointia professoripolulle? Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaKun tietoa todella tarvitaan – osaamisen huoltovarmuus Markus OlinGeopolitiikan synkkä paluu 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työVivat academia, vivant professores! Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTukea ukrainalaisille tieteentekijöille Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenSelvitys yliopistojen johtosäännöistä piirtää karun kuvan Suomen yliopistoissa toteutuneesta hallinnosta – tilanne vertautuu lähinnä feodaaliajan johtamiskäytäntöihin Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbePiilossa johtosäännön takana – yliopiston johtosäännöt hämärtävät tilivelvollisuutta yliopistoissa Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraSälätyön paineessa Leevi Mentula