Professor i marinbiologi, Åbo Akademi

Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

12.10.2015

Hei, me kehitetään

Lähiaikoina on tullut seurattua kovin erilaisia suoria verkkolähetyksiä. Kaikissa on käsitelty koulutukseen ja tutkimukseen liittyviä mittavia rahoitusleikkauksia.

Eduskunta sai vastattavakseen opposition välikysymyksen koulutusleikkauksista 22. syyskuuta. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi hallituksen puolesta korostaen uudistamisen tarvetta.

-        Suomalaisen koulutuksen, tutkimuksen ja sivistyksen suurin uhka eivät ole leikkaukset vaan se, jos emme rohkeasti uudista, hän tähdensi.

Grahn-Laasonen luetteli myös kärkihankkeet. Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto ovat todenneet, että ne ovat täysin riittämättömiä yliopistojen ja etenkin tutkimuksen kannalta.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, edellisellä hallituskaudella kaksi vuotta opetusministerinä toiminut Jukka Gustafsson (sd.) esiintyi varsin pontevasti ja oli huolissaan jopa vuorineuvosten yöunista:

-        Hyvä hallitus, te ette anna edes rauhaa vuorineuvoksille, hän puuskahti ja viittasi Koneen entisen toimitusjohtajan ja EK:n hallituksen puheenjohtajan Matti Alahuhdan huoleen tutkimusta ja koulutusta koskevista säästöistä.  

Hallituspuolueiden rivistä toistettiin mantraa siitä, että tässä taloudellisessa tilanteessa mikään sektorin ei voi välttyä säästötoimilta.

-        Hei, me kehitetään, huudahti kädet levällään Harri Jaskari (kok.) ja pääsi sosiaalisessa mediassa heti meemiksi.

Perussuomalaisten Ritva (Kike) Elomaa muistutti useampaan otteeseen siitä, että hallitusohjelma pitää sisällään hyvää koulutuksen kannalta – kouluihin on tulossa tunti lisää liikuntaa. 

Lähes sama debatti hieman lyhykäisemmällä kaavalla käytiin, kun OKM:n hallinnonalan budjettiesitys oli eduskunnan isossa salissa lähetekeskustelussa. Siellä pääsi esille myös Professoriliiton ja Tieteentekijöiden tiedote, kun Li Andersson (vas.) totesi, että kärkihankkeet ovat kuin laastarin tarjoamista jalka-amputoidulle.

Eduskuntakeskusteluille toi karua vastapainoa suora verkkolähetys, jossa Helsingin yliopiston johto piti opiskelijoille infotilaisuutta jättileikkausten vaikutuksista ja alkaneista yt-neuvotteluista. 1200 työntekijää uhkaa lähtöpassit, oppiaineita yhdistellään, kurssitarjontaa karsitaan.

Tällaisten kurjistamistoimien yhteydessä on epäasiallista puhua kehittämisestä ja uudistamisesta. Hallituksen uuskieli jatkaa samoilla linjoilla kuin joskus aiemmin Vuoden kielisammakon arvon saanut ”tuottavuusohjelma”, joka tarkoitti väen vähentämistä valtion hallinnosta.       

Hallituksen tiedevihamielinen asenne ei ole jäänyt yliopistoissa huomaamatta. Väki suuntaa niihin maihin, joissa arvostetaan tutkimusta. Helsingin Sanomat uutisoi asiasta näyttävästi sunnuntainumerossaan. (Media on edelleen kiinnostunut aivovuodosta. Otamme vastaan esimerkkejä.)

Pakkolakipaketin ja muidenkin esitysten osalta hallitus on kuullut varsin herkällä korvalla EK:n kannanottoja. Kuulo on kuitenkin varsin valikoiva, koska EK:n puheenjohtajan viestit tutkimuksen ja osaamisen puolesta ovat kaikuneet kuuroille korville.

Ilmeisesti pitäisi vielä kaivaa jostain esille ne kaksi kätilöä, joiden avulla hallituksen saisi perumaan yliopistoihin ja tutkimukseen kohdistuvat typerät leikkaukset.  

Pekka Pihlanto 12.10.2015
"Ilmeisesti pitäisi vielä kaivaa jostain esille ne kaksi kätilöä, joiden avulla hallituksen saisi perumaan yliopistoihin ja tutkimukseen kohdistuvat typerät leikkaukset."

Kelpaisikohan pääministeri Sipilälle pari maaseutuhenkistä assistenttia?

Muut kirjoittajat

Yhteisiä ponnisteluja tieteen hyväksi Raija PyykköTiedolla johtamista ja tahtopolitiikkaa Jaana HallamaaSopimuksen jälkeen Tarja NiemeläNo time to think (*) 1Howy JacobsMentorointia professoripolulle? Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaKun tietoa todella tarvitaan – osaamisen huoltovarmuus Markus OlinGeopolitiikan synkkä paluu 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työVivat academia, vivant professores! Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTukea ukrainalaisille tieteentekijöille Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenSelvitys yliopistojen johtosäännöistä piirtää karun kuvan Suomen yliopistoissa toteutuneesta hallinnosta – tilanne vertautuu lähinnä feodaaliajan johtamiskäytäntöihin Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbePiilossa johtosäännön takana – yliopiston johtosäännöt hämärtävät tilivelvollisuutta yliopistoissa Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraSälätyön paineessa Leevi Mentula