Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.
1.4.2019Koulutuslupauksia vai aprillipiloja
Koulutusmiljardi. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen BKT-osuus neljään tai jopa viiteen prosenttiin. Tulevaisuussopimus. Osaamispolku. Korkeakoulu jokaiseen maakuntaan. Yliopisto- ja ammattikorkeakouluindeksit takaisin.
Ennen eduskuntavaaleja julkinen keskustelu on sakeanaan lupauksia – jälleen kerran. Uutissuomalaisen vaalikoneen mukaan lähes 90 prosenttia eduskuntavaaliehdokkaista vaatii koulutusleikkausten perumista.
”Korkeakoulujen indeksit on kirjattu päättyviksi vuonna 2020 ja hyvä niin. Suomen talouden tilanne on saatu käännettyä, ja myös koulutusjärjestelmä kantoi tästä ison vastuun. Meidän on jatkossakin huolehdittava talouden ja työllisyyden kehityksestä niin, että säästöjen tielle ei jouduta palaamaan. … Indeksijäädytysten päättyminen antaa korkeakouluille paremmat mahdollisuudet pitkäjänteiseen suunnittelutyöhön. Lisäraha tulee tarpeeseen. Olen iloinen siitä, että jäädytykset on nyt mahdollista lopettaa.” Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tiedotti 28. maaliskuuta.
Sipilän hallituksen ohjelman mukaan yliopistoindeksi on jäädytetty 2016-2019 eikä hallitus saatikka toimitusministeristö voi tehdä yli vaalikauden ulottuvia päätöksiä. Indeksin jäädytystä koskeva yliopistolain muutos on voimassa. Mutta kokoomuksen varapuheenjohtajan viesti on toki tärkeä.
Acatiimin vaaliekstran puoluekyselyssä kokoomus, perussuomalaiset ja sininen tulevaisuus lopettaisivat yliopistoindeksin jäädytyksen, jos taloudellinen tilanne suo. Muut puolueet eivät asettaneet ehtoja vaan kannattivat indeksin jäädytyksen lopettamista vaalikauden alussa tai viimeistään sen aikana.
”Uudistetaan korkeakoulujen rahoitusmalleja vähentämällä indikaattorien määrää ja lisäämällä kiinteä perusrahoitusosuus sekä tuotettuihin opintojaksoihin perustuva rahoituselementti. Vastikkeeton perusrahoituksen osuus olisi 20% rahoituksesta. Yliopistoille 180 miljoonan euron perusrahoituksen korotus. 40 miljoonan euron tasokorotukset tutkimukseen sisältäen Suomen Akatemian myöntövaltuuksien korotuksen ja valtion tutkimuslaitosten rahoituksen korotuksen.” Vihreän eduskuntaryhmän korkeakoulupoliittiset linjaukset kuulostavat monien yliopistolaisten korvissa varsin hyviltä.
”Sipilän hallituksen politiikan jälkeen tarvitaan tieteen kunnianpalautus. Tässä kolme konkreettista kohtaa, joihin me panostaisimme: 1) Perustutkimuksen voimavarojen vahvistaminen, 2) Lisäpanostukset soveltavaan tutkimukseen, tuotekehitykseen sekä innovaatiotoimintaan, 3) Suomalaisesta tiedeyhteisöstä rakennetaan kansainvälisesti houkutteleva: tutkijoille taataan mahdollisuus keskittyä tutkijan työhön vähentämällä turhaa byrokratiaa ja esimerkiksi rahoituksen hankkimiseen kuluvaa aikaa.
Sanon uudelleen, että tieteenteon merkitystä on korostettava menestystekijänä. Sitä tieteen kunnianpalautus tarkoittaa. Samaan aikaan koulutuksen saralla on luotava osaamispolku nopeasti muuttuvassa maailmassa. Osaaminen tarkoittaa menestyviä suomalaisia, menestyvää Suomea.”
Gallup-johdossa olevan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lateli kesällä eduskuntaryhmän kokouksessa hienolta kuulostavia teesejä.
Valtiovarainministeriö julkistaa torstaina 4. huhtikuuta taloudellisen katsauksen, jossa käsitellään lähivuosien talousnäkymiä, talouspolitiikkaa ja julkista taloutta. Näin tapahtui myös ennen 2015 vaaleja.
Vaikka VM latelisi millaiset rätingit hyvänsä, yliopistoväki vaatii katetta mantralle ”Suomi pärjää osaamisella”. Yliopistojen ja tutkimuksen rahoitus tulee nähdä investointina.
Koulutuslupausten kaltaiset aprillipilat eivät enää naurata.
Kirsti Sintonen
Professoriliiton viestintäpäällikkö
Kirjoitukset
Oikeudenmukaisuutta tuloksen tekijöille 0Tiedeusko on vahvistunut ja huuhaa hiipuu 1Lupausten kunnianpalautus 0Koulutuslupauksia vai aprillipiloja 0Oikea suunta, mutta riittämätön 0Muut kirjoittajat
Kaikki on vinksin vonksin Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläProphet of gloom Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenSuomalaiset luottavat tieteeseen, mutta eivät kaikki 2Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopistojohtamista 90-luvun opein 4Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoTarvitsemmeko uudenlaista johtajuutta? 1Jukka KekkonenMisinformation överallt! Vad kan universitetssamfundet göra? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois 3Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloArkisto
- maaliskuu, 2020 1
- marraskuu, 2019 1
- syyskuu, 2019 1
- huhtikuu, 2019 1
- marraskuu, 2018 1
- elokuu, 2018 1
- huhtikuu, 2018 1
- tammikuu, 2018 1
- lokakuu, 2017 1
- marraskuu, 2016 1
- elokuu, 2016 1
- huhtikuu, 2016 1
- helmikuu, 2016 1
- joulukuu, 2015 1
- lokakuu, 2015 1
- kesäkuu, 2015 1
- maaliskuu, 2015 1
- helmikuu, 2015 1
- marraskuu, 2014 1
- lokakuu, 2014 1
- kesäkuu, 2014 1
- huhtikuu, 2014 1
- helmikuu, 2014 1
- tammikuu, 2014 1
- marraskuu, 2013 1