Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

24.10.2022

Ole mukava

Eduskuntavaalit järjestetään ensi vuonna huhtikuun alussa, ja Professoriliitto on julkaissut omat hallitusohjelmatavoitteensa 2023–2027. Luonnostelin jo menneenä kesänä liiton paikallistoimintaseminaariin vinkkejä vaikuttamistyöhön ja loin MOTTO-muistisäännön.

Vaikuttamistyössä onnistumista helpottaa, kun määrittelee tavoitteet ja keinot (M), on ajoissa liikkeellä ja tunnistaa oikeat tahot (O), toimii avoimesti (T), tekee kotiläksyt (T) ja on ystävällinen (O). Vaikuttaminen on järkevää aloittaa määrittelemällä selkeä strateginen tavoite eli se, mitä pyritään saavuttamaan. Keinot valitaan suhteessa tavoitteeseen.

Tavoitteitaan ajavan on syytä olla ajoissa liikkeellä, sillä päätöksenteossa keskeinen vaihe on asian valmistelu, jolloin ehdotettuihin linjauksiin on vielä mahdollista saada oma kädenjälkensä. Kun isot suuntaviivat on vedetty, vaikuttaminen hankaloituu. On myös hyvä olla yhteyksissä oikeihin tahoihin eli niihin, joiden näkemyksillä on merkitystä lopputulokselle. Vaikuttamistyön on aina oltava avointa, eikä kohdetta saa manipuloida tai painostaa.

Hyvä vaikuttaja ja lobbaaja kertoo faktaa ja perusteltuja näkemyksiä sekä tarjoaa selkeitä ja napakoita ratkaisuja ongelmiin. Kaiken muun ohella hän on ystävällinen. Mutta mitä ihmeen tekemistä ystävällisyydellä tai mukavuudella, jonka olen todennut jopa paremmaksi ilmaisuksi, on vaikuttamistyön kanssa?

Ihmisillä on vaistomainen halu olla miellyttävän persoonan kanssa samaa mieltä, ”metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan”. Jopa pelkkä hyökkäävä esiintymistyyli saattaa saada vastapuolen reagoimaan negatiivisesti myös asiasisältöön.

Myimme viime vuonna puolisoni kanssa silloisen asuntomme. Ensimmäisenä käynyt välittäjä oli todella mukava ja löysimme välittömästi yhteisen sävelen, vaikkemme olleet nähneet koskaan aiemmin. Olimme melkein valmiita tekemään sopimuksen hänen kanssaan tapaamatta muita. Onneksi kuitenkin keskustelimme useiden kiinteistönvälittäjien kanssa, sillä ensimmäisen välittäjän arvio asunnostamme oli kaikkein alhaisin. Jos olisimme valinneet hänet, olisimme päätyneet myymään asuntomme huomattavasti edullisemmalla hinnalla kuin mitä huoneistosta lopulta saimme.

Mikä on kertomukseni opetus? Ei se, että olemalla ystävällinen tai mukava saat enemmän asiakkaita huonommalla tarjouksella kuin muut tai että saat epäselvällä ja epärealistisella viestillä sanomasi muita paremmin läpi. Se sijaan olisimme ehdottomasti päätyneet mukavimpaan kiinteistövälittäjään, jos hänen arvionsa kodistamme olisi ollut samaa luokkaa kuin muilla. Eli kun useat tahot kilpailevat yhtä laadukkailla viesteillä, niin ihminen haluaa valita tuotteen, palvelun tai ajatuksen, jonka tarjoajan kanssa on helppo keskustella ja henkilökemia toimii. Olemalla mukava, sinut ja viestisi muistetaan.

Muut kirjoittajat

Latasitko lomalla akkujasi? Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaKansainvälistä vai englanninkielistä? Suosituksia Janne Saarikiven ja Jani Koskisen selvityksestä Teija Laitinen