Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

13.6.2023

Professoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä?

Professoriliiton verkkosivuilla on paljon tietoa. Sieltä löytyvät muun muassa liiton uutiset ja lausunnot, työsuhdetietoa, liiton jäsenedut sekä Professoriblogi, jossa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

Informaatiota on runsaasti tarjolla, miksi siis pitää uudistaa? Liiton verkkosivut ovat osa liiton brändiä ja luovat mielikuvaa myös professoreista. Sivujen taustalla oleva julkaisujärjestelmä on jo yli kymmenen vuotta vanha, eikä aina mahdollista asioiden esittämistä ja toimintojen tekemistä verkkosivujen käyttäjälle mielekkäällä ja nykyaikaisella tavalla. Sama koskee myös sivujen ylläpitämistä. Tietoturvakaan ei ole enää parhaasta mahdollisesta päästä. Kuinka moni haluaisi käyttää edelleen kymmenen vuotta vanhaa matkapuhelinta?

Maailma on muuttunut myös siten, että jokaisella it-talolla ei ole enää omaa järjestelmää tarjottavanaan. Nykyisin hyödynnetään laajemmassa käytössä olevia ratkaisuja, joita räätälöidään asiakkaiden tarpeisiin. Yksi käytetyimmistä on avoimen lähdekoodin WordPress, joka ei ole riippuvainen yksittäisestä it-talosta. Professoriliiton sivujen taustalla oleva järjestelmä on vaipumassa historian unholaan ja onkin enää käytössä parissa organisaatiossa.

Professorikunta kansainvälistyy. Nykyisillä sivuillamme on kyllä runsaasti sisältöä myös englanniksi, mutta käyttäjä ei sitä aina löydä. Siksi uuden sivuston suunnittelu- ja rakennusvaiheissa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että englannin- ja ruotsinkielinen materiaali on selkeästi esillä ja eri kieliversioiden väillä voi siirtyä helposti.

Kun teknologia kehittyy ja uusia tapoja tiedonvälitykseen syntyy, onko enää tarvetta liiton omille verkkosivuille? Esimerkiksi monet ravintolat ylläpitävät tietojaan vain tietyissä somekanavissa. Yrityksiä ja organisaatioita on kuitenkin erilaisia moninaisine tarpeineen. Asiantuntijaorganisaatioilla on edelleen tarve kertoa itsestään alustalla, joka ei ole riippuvainen vaikkapa yksittäisen miljardöörin päähänpistoista.

Parhaillaan maailmalla ja Suomessakin kuhistaan tekoälystä ja ChatGPT:stä. Vielä ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä, miten tekoälypohjaiset ratkaisut tulevat muuttamaan organisaatioiden viestintää. Lisäksi tekoäly kehittyy tällä hetkellä niin nopein harppauksin, että heikompaa hirvittää.

Koska menneessä ei voi enää pysyä kiinni ja tulevaisuutta ei vielä ihan tiedä, niin täytyy tehdä tämänhetkisen tiedon valossa paras ratkaisu. Se on liiton omat käyttäjäystävälliset verkkosivut, jotka ovat modernilla, avoimeen lähdekoodiin perustavalla alustalla, jonka it-alan asiantuntijat ovat muokanneet tietoturvalliseksi ja liiton tarpeisiin sopivaksi. Tekoäly kuitenkin tullee vaikuttamaan myös liiton verkkoviestintään tulevaisuudessa.

Muut kirjoittajat

Latasitko lomalla akkujasi? Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaObjektiivisuus ja tenure track 3Tarja NiemeläTaking back control Howy JacobsOsaamisen huoltovarmuutta varmistamassa: tohtorikoulutus murroksessa Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaVäitöskirja tutkimuslaitoksissa oman työn ohella 3Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTieteen puolesta mutta ei ketään vastaan 5Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenKuka käyttää professoreihin työnantajan direktio-oikeutta? Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaJohtosäännöstä yliopistolakiin, hallitusohjelmatavoitteista kansainväliseen kilpailukykyyn Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenJämställdhetens språk Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiSoittakaa hiljempaa 1Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaLähi-, etä- vai hybridiprofessori? Teija Laitinen