Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

3.5.2023

Johtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä?

Professorilla on erilaisia tehtäviä, jotka vaativat erilaisia kykyjä ja taitoja. Toimenkuva koostuu opetuksesta, tutkimuksesta, yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta, kansainvälisestä yhteistyöstä, hallinnosta ja esihenkilövastuusta. Toimenkuvan painotus voi vaihdella merkittävästi professorien välillä. Helsingin yliopiston johtosääntöön on kirjattu vaatimukset professorin tehtävään: professoreiden kelpoisuusvaatimuksiin kuuluu korkea tieteellinen pätevyys, kyky antaa korkeatasoista opetusta, kokemus tieteellisen tutkimuksen johtamisesta ja näyttö kansainvälisestä yhteistyöstä. Lisäksi Helsingin yliopiston johtosäännössä on maininta, että professorin tehtävässä tarvitaan taitoa toimia akateemisena johtajana.

Professorin ydintehtäviä ovat opetus ja tutkimus. Opetuksen ja tutkimuksen vapaus sekä yhteisöllisyys tekevät professorin työstä mielekkään, harva meistä valitsisi toisen uran. Professorit ovat sitoutuneita työhönsä ja kiinnostus tutkimuksen tekoon on suuri. Tutkimukseen ja opetukseen liittyvän hallinnon määrä on valitettavasti viime vuosina lisääntynyt, ja sitä ei helpota lähipalvelujen puute. Kilpaillun tutkimusrahoituksen hankkiminen vie yhä enemmän aikaa, ja itse tutkimuksen tekoon jää yhä vähemmän aikaa. Esihenkilötehtävät professorit hoitavat opetuksen ja tutkimuksen rinnalla.

Esihenkilötehtävien lisäksi professorit toimivat erilaisissa johtotehtävissä: rehtorina, dekaanina, osastonjohtajana, oppiaineen vastaavana, koulutusohjelman johtajana, tutkimusohjelman johtajana. Lisäksi professoreita on tiedekuntaneuvostossa, erilaisissa johtoryhmissä ja muissa toimielimissä. Johtajaksi ryhtyminen koetaan usein uhrautumiseksi, johon liittyy riski, että oma tutkimusura hiipuu. Monesti johtotehtävät eivät houkuttele, ja niihin ryhdytään, koska työyhteisön luottamus siihen velvoittaa. Aikaa johtamiseen on yleensä liian vähän, toisinaan motivaatio ja innostus puuttuvat. Professori tasapainoilee akateemisen roolin ja johtajan roolin välillä.

Professoreiden vaikutusmahdollisuudet päätöksenteossa ovat heikentyneet. Professorin pätevyys on enää harvoin kelpoisuusehtona yliopistojen johtotehtävissä. Yhä useammin johtotehtäviin valitaan henkilö, joka ei ole professori. Tehtävänhaku on yleensä avoin, ja professorihakijoita on monesti vähän. Johtotehtävissä on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa strategisiin päätöksiin, ehkä vähän tulevaisuuteenkin. On tärkeää, että johtotehtävissä on tulevaisuudessakin professoreita, joilla on yhteys akateemiseen työhön. Johtaminen vaatii kuitenkin aikaa, motivaatiota ja innostusta sekä terveen itsetunnon.

Maria Fredriksson-Ahomaa

Kirjoitukset

Johtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? 0

Muut kirjoittajat

Kaikki on vinksin vonksin Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois 3Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 1Hannu Vartiainen