Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

13.3.2019

32 yötä vaaleihin

Enää kuukausi eduskuntavaaleihin. Viime marraskuussa Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari huomioi lyhyessä sunnuntaiartikkelissa Professoriliiton puheenjohtajan professori Jouni Kivistö-Rahnaston valinnasta kertovan tiedotteen ja sen sisältämän kannanoton vaaleihin. Puheenjohtajan linjaus ei oletettavasti ollut Professoriliiton jäsenistölle yllätys: ”Seuraavista eduskuntavaaleista on syytä tehdä tiedevaalit”. Toimittajan sen sijaan voi hyvinkin tulkita yllättyneen ja jopa hieman turhautuneen, kun vaaliteemaksi tuli jälleen uusi tarjokas:  ”Sehän vielä puuttuikin: #tiedevaalit! Jo entuudestaan on ehditty julistaa, että huhtikuun vaalit ovat #ilmastovaalit, #koulutusvaalit, #tasa-arvovaalit, #sotevaalit, #sosiaaliturvavaalit, #sukupolvivaalit, #maahanmuuttovaalit, #ihmisoikeusvaalit, #perhepolitiikkavaalit, #verovaalit, #turvallisuusvaalit, #tekoälyvaalit, #työllisyysvaalit, #tulevaisuusvaalit.” 

Marraskuun jälkeen on kuitenkin noussut esiin yhä uusia ehdokkaita vaalien teemaksi. Listaan on lisättävä vähintään #vanhustenhoitovaalit ja #hoivavaalit. Ehkä ei kuitenkaan #autovaalit?

Monet edellä mainituista vaaliteemoista, kuten ilmasto, ovat äärimmäisen tärkeitä, eikä vaaleja tyypillisesti suomalaisessa moniäänisessä yhteiskunnassa käydä yhden teeman ympärillä vaan teemoja on useita ja niitä nostavat esiin eri tahot. Tällä viikolla Tiedevaalit-kampanja sai kuitenkin tavoitteilleen vaikutusvaltaisia puolestapuhujia, kun laaja joukko järjestöjä julkisti yhteisen kannanoton #osaamisenpuolesta. Kannanoton ovat laatineet Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja sen jäsenliitto Sivistystyönantajat, Akava ja sen 23 jäsenliittoa, UNIFI ry, Arene ry, SYL ja SAMOK sekä kaikki Suomen yliopistot ja ammattikorkeakoulut.    

Organisaatiot toteavat yhteisessä kannanotossaan, että korkea osaamistaso ja sen joustava kehittäminen ovat tärkeimmät vahvuudet, joiden varaan Suomen hyvinvointi tulevaisuudessa rakentuu. Tästä syystä koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin panostaminen tulee nostaa seuraavan hallituksen strategiseksi painopisteeksi. Korkeakoulujen perusrahoituksen vakaudesta, ennakoitavuudesta ja riittävästä tasosta on huolehdittava nykyistä paremmin. Rahoitusta lisätään niin, että TKI-investointien osuus BKT:stä on 4 prosenttia vuonna 2030. Rahoituksen vakautta ja ennustettavuutta lisätään esimerkiksi ottamalla korkeakouluindeksit käyttöön pysyvästi.

Tässä vain muutamia nostoja napakasta kannanotosta, joka on saanut heti tuoreeltaan tuen ilmaisuja muiltakin tahoilta. Myös Professoriliitto on osa koalitiota.

Tavoitteet ovatkin pitkälti yhteneviä Tiedevaalit-kampanjan kanssa. Tiedeyhteisön jäsenenä niihin on helppo yhtyä. 

Pian alkavat vaalitentit. Kiinnostuksella odotan, miten keskusteluissa näkyy #tiedevaalit. Vielä on järjestöilläkin aikaa vaikuttaa. Kuukauden kuluttua on meillä kaikilla mahdollisuus vaikuttaa.  

Päivi Pahta

Dekaani, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta, Tampereen yliopisto

Kirjoitukset

Nuoren tutkijan asialla 0Palaute 1Ajatelmia työsuunnitelmasta 0Ajatuksia vaikuttavuudesta 0#osaamisenpuolesta 0

Muut kirjoittajat

Kaikki on vinksin vonksin Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläProphet of gloom Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenSuomalaiset luottavat tieteeseen, mutta eivät kaikki 2Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopistojohtamista 90-luvun opein 4Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoTarvitsemmeko uudenlaista johtajuutta? 1Jukka KekkonenMisinformation överallt! Vad kan universitetssamfundet göra? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois 3Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti Alatalo