Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.
Raija Pyykkö
Professoriliiton järjestöpäällikkö
21.8.2023Latasitko lomalla akkujasi?
Latasitko lomalla akkujasi? Hienoa, jos vapaasi oli virkistävä, mutta hyvinvointikokemuksiin liittyvissä tutkimuksissa loman suurimpien vaikutusten on todettu hiipuvan jo 4–6 viikossa. Siitä onkin sitten pitkä aika odotella seuraavaa voimaannuttavaa lomaa. Vai pitäisikö tehdä jotain itse työlle?
Professorin työ on monella tapaa innostavaa, joskin myös vaativaa ja kuormittavaa. Liiton selvitysten perusteella tiedämme, että tekemistä on liikaa ja kiire, keskeytykset ja tiukat aikarajat painavat päälle. Omien ydintehtävien hoitamista vaikeuttavat muun muassa organisatoriset muutokset, kuten talous-, opinto- ja tutkimuspalveluiden keskittäminen, henkilöstövähennykset sekä hallinnoinnin lisääntyminen erilaisten kyselyiden, raportoinnin ja seurannan muodossa. Puhumattakaan jatkuvasta rahanhakupaineesta. Työterveyslaitoksen mukaan stressi ja uupumus näyttäisivät olevan huomattavasti yleisempiä professorien joukossa kuin väestötasolla.
Parannettavaa löytyy, mutta mitkä olisivat lääkkeet? Oman työn tuunaaminen mielekkäämmäksi saattaa olla laastari kuormittuneen tilanteeseen. Iso osa ongelmista liittyy kuitenkin siihen, millä tavalla työt on työpaikalla organisoitu. Jos halutaan pysyvämpiä parannuskeinoja, tarvitaan järeämpiä lääkkeitä eri tahoilta. Täällä liitossa on kestoaiheena, mitä liitto voisi tehdä professoreiden työn parantamiseksi. Professorit itse ovat ehdottaneet muun muassa tutkimuksen rahoituksen nostamista, tutkimuspalveluiden kehittämistä, tutkimuskausijärjestelmän käyttöönottoa ja opetuksen periodisoimista.
Näin uuden lukukauden aluksi on syytä muistuttaa liiton suosituksesta professorin hyvän työn edellytyksistä. Näkemyksemme mukaan professorilla tulisi olla mahdollisuus keskittyä ydintehtäviin, resurssit pitkäjänteiseen työhön, reilut työsuhteet ja hyvä työyhteisö.
Yksi vaikutuskanava ongelmien esiin nostamiseksi on vastata työpaikan työhyvinvointikyselyihin. Työhyvinvointikyselyt toteutetaan yliopistoissa tänä vuonna maaliskuusta lokakuuhun ulottuvalla ajanjaksolla. Valtion hyvinvointikysely tehdään kahden vuoden välein, edellinen kysely oli viime vuonna.
Oman työn tuunaamisella on rajansa. Tarvitsemmekin eri osapuolten toimenpiteitä yliopistojen ja tutkimuslaitosten professorikunnan työn parantamiseksi. Miten yliopistot ja tutkimuslaitokset voisivat paremmin organisoida professorikunnan työtä? Mikä on OKM:n rooli? Ministeriö on sitoutunut yliopistojen kanssa tehdyissä tulossopimuksissa edistämään hyvää johtamista. Mitä Professoriliitto voisi tehdä? Ideoita tarvitaan siihen, mitä korjausliikkeitä tarvitaan ja kenen ne pitäisi toteuttaa.
Raija Pyykkö on Professoriliiton järjestöpäällikkö.
Raija Pyykkö
Professoriliiton järjestöpäällikkö
Edelliset kirjoitukset
Kaikki on vinksin vonksin 0Urapolun arvioinnit kuntoon 0Yhteisiä ponnisteluja tieteen hyväksi 0Työrauhaa, please! 0Tutkijan vaellus vakinaistamispolulla 0Muut kirjoittajat
Oikeissa töissä? Jaana HallamaaHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja Jari StenvallTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaObjektiivisuus ja tenure track Tarja NiemeläTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja Anssi PaasiNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaVäitöskirja tutkimuslaitoksissa oman työn ohella Markus OlinTieteen puolesta mutta ei ketään vastaan Juhani KnuutiOsaamisen huoltovarmuutta varmistamassa: tohtorikoulutus murroksessa Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenLähellä etänä Elina Andersson-FinneTaking back control Howy JacobsMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenKuka käyttää professoreihin työnantajan direktio-oikeutta? Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenJohtosäännöstä yliopistolakiin, hallitusohjelmatavoitteista kansainväliseen kilpailukykyyn Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? Jukka KekkonenJämställdhetens språk Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa Maria LähteenmäkiSoittakaa hiljempaa Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaLähi-, etä- vai hybridiprofessori? Teija LaitinenArkisto
- elokuu, 2023 1
- tammikuu, 2023 1
- elokuu, 2022 1
- tammikuu, 2022 1
- elokuu, 2021 1
- tammikuu, 2021 1
- elokuu, 2020 1
- tammikuu, 2020 1
- lokakuu, 2019 1
- toukokuu, 2019 1
- helmikuu, 2019 1
- joulukuu, 2018 1
- syyskuu, 2018 1
- toukokuu, 2018 1
- helmikuu, 2018 1
- marraskuu, 2017 1
- elokuu, 2017 1
- toukokuu, 2017 1
- helmikuu, 2017 1
- lokakuu, 2016 1
- elokuu, 2016 1
- huhtikuu, 2016 1
- helmikuu, 2016 1
- marraskuu, 2015 1
- lokakuu, 2015 1
- kesäkuu, 2015 1
- huhtikuu, 2015 1
- helmikuu, 2015 1
- marraskuu, 2014 1
- lokakuu, 2014 1
- kesäkuu, 2014 1
- huhtikuu, 2014 1
- helmikuu, 2014 1
- joulukuu, 2013 1
- lokakuu, 2013 1