Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

29.2.2016

Kiitos teille, päivystävät dosentit!

Tiedotusvälineitä seuraamalla olen jälleen saanut aimo annoksen tutkittua tietoa hyödynnettäväksi omassa elämässäni:

  • Kaunokirjallisuuden lukeminen lisää empatiaa ja kykyä samaistua toisen ihmisen tunteisiin. Empatiakykyä parantaa myös rytminen synkroninen toiminta esim. samaan rytmiin taputtaminen toisen ihmisen kanssa.
  • Omat kokemukset ja tausta vaikuttavat siihen, miten näemme globalisaation. Vaikeassa asemassa oleville globalisaatio voi tarkoittaa epävarmuutta ja ahdistusta. Ulkomaalaiset saattavat helposti tuntua uhkana omalle hyvinvoinnille.
  • Rinovirukset aiheuttavat puolet nuhakuumeista. Tepsivää lääkettä odotellessa on tultava toimeen vitamiineilla ja hivenaineilla. Isoilla C-vitamiiniannoksilla taltutan flunssan nopeammin kuin naapurini. Napsimani tavallinen sinkkitabletti ei ole flunssaan yhtä tehokas kuin sinkkiasetaattivalmiste – jota ei ole Suomessa saatavilla.
  • Aikuistenkin aivot ovat muovautuvia. Muut aivojen osat voivat ottaa hoitaakseen menetettyjen aivoalueiden toimintoja esimerkiksi aivoveritulpan jälkeen. Hermoverkkoja voidaan uudistaa treenaamalla. Esimerkiksi aivoveritulpan jälkeen ihmistä voidaan kuntouttaa musiikin avulla.
  • Kananmuna päivässä ei lisää sydänkohtauksen riskiä.
  • Sairauspoissaolo omalla ilmoituksella vähentää turhia lääkärissäkäyntejä ja säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Omailmoitus lyhentää poissaolojen kestoa, mutta lisää lyhyiden poissaolojen määrää. Kokonaiskesto pysyy kuitenkin ennallaan.
  • Lasikatto on löytynyt. Ruotsin yritysten johtoryhmiä käsittelevässä tutkimuksessa miehet etenivät yhtäläisin ominaisuuksin varustettujen naisten ohi. Nais- ja miesjohtajien ominaisuuksissa löytyi eroja, mutta ne eivät riittäneet selittämään eroja palkassa ja etenemismahdollisuuksissa. Valtaosaa palkkaeroista ei voinut selittää muulla kuin syrjinnällä.

Kiitos teille, päivystävät dosentit!

Muut kirjoittajat

Oikeissa töissä? 2Jaana HallamaaObjektiivisuus ja tenure track 3Tarja NiemeläTaking back control Howy JacobsOsaamisen huoltovarmuutta varmistamassa: tohtorikoulutus murroksessa Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaVäitöskirja tutkimuslaitoksissa oman työn ohella 3Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTieteen puolesta mutta ei ketään vastaan 5Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenKuka käyttää professoreihin työnantajan direktio-oikeutta? Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenJohtosäännöstä yliopistolakiin, hallitusohjelmatavoitteista kansainväliseen kilpailukykyyn Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenJämställdhetens språk Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiSoittakaa hiljempaa 1Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaLähi-, etä- vai hybridiprofessori? Teija Laitinen