Professor i marinbiologi, Åbo Akademi

Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

29.2.2016

Kiitos teille, päivystävät dosentit!

Tiedotusvälineitä seuraamalla olen jälleen saanut aimo annoksen tutkittua tietoa hyödynnettäväksi omassa elämässäni:

  • Kaunokirjallisuuden lukeminen lisää empatiaa ja kykyä samaistua toisen ihmisen tunteisiin. Empatiakykyä parantaa myös rytminen synkroninen toiminta esim. samaan rytmiin taputtaminen toisen ihmisen kanssa.
  • Omat kokemukset ja tausta vaikuttavat siihen, miten näemme globalisaation. Vaikeassa asemassa oleville globalisaatio voi tarkoittaa epävarmuutta ja ahdistusta. Ulkomaalaiset saattavat helposti tuntua uhkana omalle hyvinvoinnille.
  • Rinovirukset aiheuttavat puolet nuhakuumeista. Tepsivää lääkettä odotellessa on tultava toimeen vitamiineilla ja hivenaineilla. Isoilla C-vitamiiniannoksilla taltutan flunssan nopeammin kuin naapurini. Napsimani tavallinen sinkkitabletti ei ole flunssaan yhtä tehokas kuin sinkkiasetaattivalmiste – jota ei ole Suomessa saatavilla.
  • Aikuistenkin aivot ovat muovautuvia. Muut aivojen osat voivat ottaa hoitaakseen menetettyjen aivoalueiden toimintoja esimerkiksi aivoveritulpan jälkeen. Hermoverkkoja voidaan uudistaa treenaamalla. Esimerkiksi aivoveritulpan jälkeen ihmistä voidaan kuntouttaa musiikin avulla.
  • Kananmuna päivässä ei lisää sydänkohtauksen riskiä.
  • Sairauspoissaolo omalla ilmoituksella vähentää turhia lääkärissäkäyntejä ja säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Omailmoitus lyhentää poissaolojen kestoa, mutta lisää lyhyiden poissaolojen määrää. Kokonaiskesto pysyy kuitenkin ennallaan.
  • Lasikatto on löytynyt. Ruotsin yritysten johtoryhmiä käsittelevässä tutkimuksessa miehet etenivät yhtäläisin ominaisuuksin varustettujen naisten ohi. Nais- ja miesjohtajien ominaisuuksissa löytyi eroja, mutta ne eivät riittäneet selittämään eroja palkassa ja etenemismahdollisuuksissa. Valtaosaa palkkaeroista ei voinut selittää muulla kuin syrjinnällä.

Kiitos teille, päivystävät dosentit!