Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

21.8.2023

Latasitko lomalla akkujasi?

Latasitko lomalla akkujasi? Hienoa, jos vapaasi oli virkistävä, mutta hyvinvointikokemuksiin liittyvissä tutkimuksissa loman suurimpien vaikutusten on todettu hiipuvan jo 4–6 viikossa. Siitä onkin sitten pitkä aika odotella seuraavaa voimaannuttavaa lomaa. Vai pitäisikö tehdä jotain itse työlle?

Professorin työ on monella tapaa innostavaa, joskin myös vaativaa ja kuormittavaa. Liiton selvitysten perusteella tiedämme, että tekemistä on liikaa ja kiire, keskeytykset ja tiukat aikarajat painavat päälle. Omien ydintehtävien hoitamista vaikeuttavat muun muassa organisatoriset muutokset, kuten talous-, opinto- ja tutkimuspalveluiden keskittäminen, henkilöstövähennykset sekä hallinnoinnin lisääntyminen erilaisten kyselyiden, raportoinnin ja seurannan muodossa. Puhumattakaan jatkuvasta rahanhakupaineesta. Työterveyslaitoksen mukaan stressi ja uupumus näyttäisivät olevan huomattavasti yleisempiä professorien joukossa kuin väestötasolla.

Parannettavaa löytyy, mutta mitkä olisivat lääkkeet? Oman työn tuunaaminen mielekkäämmäksi saattaa olla laastari kuormittuneen tilanteeseen. Iso osa ongelmista liittyy kuitenkin siihen, millä tavalla työt on työpaikalla organisoitu. Jos halutaan pysyvämpiä parannuskeinoja, tarvitaan järeämpiä lääkkeitä eri tahoilta. Täällä liitossa on kestoaiheena, mitä liitto voisi tehdä professoreiden työn parantamiseksi. Professorit itse ovat ehdottaneet muun muassa tutkimuksen rahoituksen nostamista, tutkimuspalveluiden kehittämistä, tutkimuskausijärjestelmän käyttöönottoa ja opetuksen periodisoimista.

Näin uuden lukukauden aluksi on syytä muistuttaa liiton suosituksesta professorin hyvän työn edellytyksistä. Näkemyksemme mukaan professorilla tulisi olla mahdollisuus keskittyä ydintehtäviin, resurssit pitkäjänteiseen työhön, reilut työsuhteet ja hyvä työyhteisö.

Yksi vaikutuskanava ongelmien esiin nostamiseksi on vastata työpaikan työhyvinvointikyselyihin. Työhyvinvointikyselyt toteutetaan yliopistoissa tänä vuonna maaliskuusta lokakuuhun ulottuvalla ajanjaksolla. Valtion hyvinvointikysely tehdään kahden vuoden välein, edellinen kysely oli viime vuonna.

Oman työn tuunaamisella on rajansa. Tarvitsemmekin eri osapuolten toimenpiteitä yliopistojen ja tutkimuslaitosten professorikunnan työn parantamiseksi. Miten yliopistot ja tutkimuslaitokset voisivat paremmin organisoida professorikunnan työtä? Mikä on OKM:n rooli? Ministeriö on sitoutunut yliopistojen kanssa tehdyissä tulossopimuksissa edistämään hyvää johtamista. Mitä Professoriliitto voisi tehdä? Ideoita tarvitaan siihen, mitä korjausliikkeitä tarvitaan ja kenen ne pitäisi toteuttaa.

Raija Pyykkö on Professoriliiton järjestöpäällikkö.

Muut kirjoittajat

Oikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaKansainvälistä vai englanninkielistä? Suosituksia Janne Saarikiven ja Jani Koskisen selvityksestä Teija Laitinen