Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

27.1.2020

Suositus tutkimuskausijärjestelmästä vihdoin valmis

Tutkimus on professorin ydintehtäviä. Olen kirjoittanut tälläkin foorumilla useita kertoja professoreiden tutkimusmahdollisuuksista. Kuinka professorit haluaisivat enemmän aikaa opetukseen ja tutkimuksen tekemiseen. Ja kuinka työssä tulisi olla sijaa luovuudelle. Olen myös kirjoittanut liiton pitkäaikaisista pyrkimyksistä saada yliopistoihin tutkimuskausijärjestelmät.

Nyt olemme jälleen ottaneet asiassa askeleen eteenpäin antamalla suosituksen professoreiden tutkimuskausijärjestelmästä. Suosituksen laadinnassa on hyödynnetty sekä Suomessa että kansainvälisesti käytössä olevia tutkimuskausijärjestelmiä. Tutkimuskaudessa on kyse professorin mahdollisuudesta keskittyä työnkuvansa kannalta olennaiseen työtehtävään. Tutkimuksen tekeminen vaatii aikaa ajatella.

Tutkimuskauden aikana professori on vapautettu opetuksesta ja hallinnollisista tehtävistä. Tarkoituksena on mahdollistaa keskittyminen tutkimustyöhön / taiteelliseen toimintaan tai esimerkiksi opetuksen kehittämiseen. Se on myös hyvä tilaisuus syventää kansainvälistä yhteistyötä.

Suosittelemme, että toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevat professorit saavat vuoden pituisen tutkimuskauden joka kuudes vuosi. Tutkimuskausi voidaan myös pitää osissa, esimerkiksi kahdessa puolen vuoden pituisessa jaksossa. Suuri joukko professoreita toimii vuorollaan akateemisissa johtotehtävissä (esim. vararehtori, dekaani, laitosjohtaja), joissa ei ole mahdollista keskittyä tutkimuksen tekemiseen. Suosituksemme on, että tällaisen jakson jälkeen professoriksi siirtyvät saavat vastaavanlaisen tutkimuskauden.

Tutkimuskausi myönnetään hakemuksesta, ja siitä tehdään kirjallinen sopimus. On tärkeää, että kauden aikaisista tehtäväjärjestelyistä ja korvaavasta työstä sovitaan etukäteen. Tutkimuskauden jälkeen raportoidaan suunniteltujen tavoitteiden toteutuminen ja tärkeimmät aikaansaannokset. Aiheutuvat kustannukset kompensoidaan yliopiston perusrahoituksesta tiedekunnalle, laitokselle tai vastaavalle. Näin professorien tutkimuskaudet eivät rasita yksiköitä, ja pienissäkin yksiköissä työskentelevillä on mahdollisuus opetuksesta ja hallinnollisista tehtävistä vapaaseen jaksoon. Tutkimuskauden aikana maksetaan täysi palkka luontoisetuineen.

Kannustamme yliopistoja ottamaan käyttöönsä liiton suosituksen mukaisen tutkimuskausijärjestelmän. Professoreille tutkimukseen annettu aika maksaa itsensä takaisin – korkojen kanssa!

Muut kirjoittajat

Oikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenJohtosäännöstä yliopistolakiin, hallitusohjelmatavoitteista kansainväliseen kilpailukykyyn Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaKansainvälistä vai englanninkielistä? Suosituksia Janne Saarikiven ja Jani Koskisen selvityksestä Teija Laitinen