Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

9.8.2017

Tervetuloa uusi lukukausi

Kuulun niihin, joille syyskauden aloittaminen loman jälkeen ei ole vaikeaa. Kouluaikana loppukesän kohokohta oli hankkia koulutarvikkeita. Ennen kaikkea oli mukava saada lomailun jälkeen koulunkäynnistä rytmiä päiviin ja viikkoihin. Samoilla fiiliksillä aloittelin viime viikolla töitä. Ja kuinka ruhtinaalliselta tuntuikaan ensimmäisen työviikon perjantai-ilta työrupeaman jälkeen.

Uusi lukukausi on erityisen jännittävä niille koululaisille, jotka menevät ensimmäiselle luokalle. Uudenlainen se on myös niille, jotka aloittavat ensimmäisessä professuurissa. Ensimmäisen työviikkoni aikana iloitsin siitä, että uusia professoreita (ja vähän kokeneempiakin) liittyi liittoon. On mukava huomata, että myös professorin vakinaistamispolun (tenure track) toiseksi viimeisessä vaiheessa olevat apulaisprofessorit (associate professor) ovat löytäneet Professoriliiton. Useat uudet jäsenet kertovat, että odottavat liitolta ennen kaikkea vaikuttamistoimintaa yliopisto- ja tiedepoliittisiin kysymyksiin. Uusi lukukausi tuokin mukanaan erilaisia haasteita liitolle.

Syyskauden alussa OKM viimeistelee korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiotyöskentelyä. Tässä professoreiden on tärkeää antaa äänensä kuuluville. Verkkoaivoriihi on avoinna 18.8. saakka. Visioseminaari järjestetään 8.9. Helsingissä.

Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arvioinnin käsittely on edelleen kesken. Sivistysvaliokunta kuuli kevään aikana myös Professoriliiton edustajia sekä eräitä professoreita. Vaikuttamistoimintamme jatkuu.

Loppuvuodesta alkavat neuvottelut vuoden 2018 palkka- ja työehtoratkaisuista. Neuvottelut käydään tällä kertaa keskitetyn sijaan liittokohtaisesti. Edelliset liittokohtaiset neuvottelut käytiin 10 vuotta sitten. Maan hallitus ja työnantajat ovat puhuneet palkkamaltin puolesta, työntekijäliitot taas vaativat palkankorotuksia.

Lukukauden aluksi olemme ehtineet jo saada huolestuttaviakin kuulumisia jäsenistöltämme. Professorikunnassa esiintyy työuupumusta – jopa vakavia sairastumisia – erityisesti niissä yliopistoissa, joissa on viety läpi erilaisia muutoksia. Työnantajan vastuulla on olla selvillä työpaikan psykososiaalisista kuormitustekijöistä. Työnantajalla on myös velvollisuus ryhtyä toimiin, jos kuormitustekijöistä aiheutuu haittaa tai vaaraa työntekijän terveydelle. Työntekijän velvollisuus on ilmoittaa terveyttä vaarantavasta kuormittuneisuudestaan esimiehelleen. Sen voi tehdä esimerkiksi käyttämällä työsuojeluviranomaisten julkaisemaa lomaketta

Uuden lukukauden aluksi haluan paitsi toivottaa työniloa myös muistuttaa pitämään huolta itsestään!

Muut kirjoittajat

Oikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset Tarja NiemeläThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois 3Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 1Hannu Vartiainen