Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

13.11.2017

Virheistä voi – ja kannattaa oppia

Lokakuun loppupuolella julkistettiin harvinainen raportti. Kansainvälinen, riippumaton ryhmä on selvittänyt Helsingin yliopistossa vuosina 2015–2017 läpikäytyjä muutoksia: väen vähennykset, organisaatiouudistus (Uusi palveluorganisaatio UPO) ja koulutusuudistus (ns. Iso Pyörä). Ryhmän puheenjohtajana toimi Yorkin yliopiston sosiologian professori Sue Scott. Ryhmän tavoitteena oli antaa yliopistoyhteisölle mahdollisuus reflektoida kokemuksiaan sekä antaa palautetta käydyistä prosesseista. Sue Scott totesi raportin julkistamistilaisuudessa, että on epätavallista tehdä tällainen selvitys. Siitä hatunnosto Helsingin yliopistolle. Helsingin Sanomat uutisoi raportista tuoreeltaan nostaen esille johtajuuden ja viestinnän ongelmat. Keskustelu asiasta on jatkunut lehtien palstoilla. Olin raportin julkistamistilaisuudessa läsnä ja haluan nostaa esille muutaman asian.  

Yliopistouudistuksen yhteydessä henkilöstöjärjestöt järjestivät kampanjan iskulauseella ”Me olemme yliopisto”. Iskulause oli reaktio väitteeseen siitä, että yliopistot olivat itse halunneet yliopistouudistusta. Sue Scott aloitti raportin julkistamistilaisuuden toteamalla, että haastatellessaan Helsingin yliopiston yliopistoyhteisöä haastatteluissa ei tunnuta puhuttavan enää meidän yliopistosta (Our University) vaan yliopistosta (The University). Scott korosti sitä, että henkilöstön sitouttaminen muutoksessa on ensiarvoisen tärkeää. Stressaavassa ja uuvuttavassa muutosprosessissa tiedon jakaminen ei riitä. Ihmisten täytyy myös ymmärtää, miksi muutoksia tehdään. Yliopistoyhteisö tulee osallistaa. ”There is a difference between information and communication.”

Hallintopalveluiden keskittäminen sai selvityksessä runsaasti kielteistä palautetta yliopistoyhteisöltä. Scottin ryhmä antoikin suosituksen, että hallinnon keskittämisestä on tehtävä prosessiarviointi, jotta saadaan selville, mikä toimii ja mikä ei. Scottin näkemys on, että täysin keskitetty malli ei ole hyvä malli yliopistoille. Hajautettujen hallinnollisten tukipalveluiden perustamista tiedekuntiin ja hallinnollisen tuen tarjoamista dekaaneille ja koulutusohjelmien johtajille on ryhmän mukaan harkittava vakavasti. Hallintopalveluiden keskittämisiä on tehty muissakin yliopistoissa kuin Helsingin yliopistossa. Käsitykseni mukaan yliopistoissa on kuitenkin ollut erilaisia toteuttamistapoja. Saamamme palautteen mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että yksiköissä on fyysisesti läsnä hallintopalveluita tarjoavia ihmisiä.

Scottin työryhmä nosti myös esille sen, että tiedekuntien alla tarvitaan jokin rakenne. ”Academics need an intellectual home.” Tässä kohden työryhmä toi esille tieteenalojen erilaisuuden: se mikä toimii luonnontieteissä ei välttämättä toimi humanistisissa aineissa. Työryhmä suosittelee, että tiedekuntarakennetta on tarkasteltava humanististen tieteiden ja valtiotieteiden aseman vahvistamiseksi ja niiden näkyvyyden lisäämiseksi. Lisäksi Scott totesi, että jokaisella koulutusohjelmalla tulisi olla selkeä organisatorinen ”koti”. Hän lisäsi, että huippuyliopistoissa on vahvat akateemiset ryhmät ja identiteetti.

Helsingin yliopisto on tehnyt näkyviksi omat muutosprosessinsa. Siitä kiitos Helsingin yliopistolle. Selvitys antaa suosituksia Helsingin yliopistolle, mutta se on tärkeää luettavaa myös niille yliopistoille, joissa on meneillään tai suunnitteilla muutoksia. Samoja virheitä ei kannata tehdä uudelleen. Yksi opetus ainakin on, että liian moni yhtäaikainen uudistusprosessi voi viedä työn ja työyhteisön kaaokseen.

Muut kirjoittajat

Oikeissa töissä? 2Jaana HallamaaObjektiivisuus ja tenure track 3Tarja NiemeläTaking back control Howy JacobsOsaamisen huoltovarmuutta varmistamassa: tohtorikoulutus murroksessa Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaVäitöskirja tutkimuslaitoksissa oman työn ohella 3Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTieteen puolesta mutta ei ketään vastaan 5Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenKuka käyttää professoreihin työnantajan direktio-oikeutta? Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenJohtosäännöstä yliopistolakiin, hallitusohjelmatavoitteista kansainväliseen kilpailukykyyn Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenJämställdhetens språk Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiSoittakaa hiljempaa 1Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaLähi-, etä- vai hybridiprofessori? Teija Laitinen