Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.
Tarja Niemelä
Professoriliiton toiminnanjohtaja
31.3.2023TKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset
Suomen menestys nyt ja tulevaisuudessa perustuu osaamiselle, tutkimukselle ja innovaatioille. Maassamme vallitsee parlamentaarinen yhteisymmärrys siitä, että tutkimus- ja kehittämismenoja nostetaan neljään prosenttiin suhteessa BKT:seen vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa noin 280 miljoonan euron vuosittaista investointia. Seuraavalla maamme hallituksella on näytön paikka.
Julkisen sektorin TKI-rahoituksesta yli puolet kohdistuu yliopistoille. Yliopistoissa työskentelee noin 2000 kokoaikaista professoria (full), yhteensä reilut 800 professorin urapolulla olevaa associate ja assistant professoria, 17 000 muuta opetus- ja tutkimushenkilöstöön kuuluvaa ja 11 000 muuta asiantuntija- ja tukihenkilöä.
Yliopistolaisille asetetut odotukset ovat valtavat. Yliopistojen kansainvälisesti korkeatasoinen perustutkimus johtaa läpimurtoinnovaatioihin, jotka vauhdittavat kestävää kasvua, vihreää siirtymää ja ongelmien ratkaisuja. Yhteiskunnan tarvitsemat uudet sovellukset perustuvat laadukkaaseen ja pitkäjänteiseen perustutkimukseen ja sen rahoitukseen. Tutkimuksen tason noustessa myös koulutuksen ja osaamisen taso kohoaa. Marinin hallituksen aikana yliopistoihin on lisätty 8000 uutta aloituspaikkaa, ja ministeriön suunnitelmat tulevien aloituspaikkojen lisäyksistä ovat viisinumeroisia. Tohtorikoulutettavien määräkin pitäisi tuplata.
Kuinka kilpailukykyisiä yliopistot ovat työnantajina? Juuri hyväksytty ja 1.4.2023 voimaan tuleva yliopistojen työehtosopimus sisältää toukokuussa maksettavan kertaerän (12,6 % kuukausipalkasta), syyskuussa maksettavan 3,5 % yleiskorotuksen ja ensi vuoden maaliskuussa maksettavan 2 % yleiskorotuksen. Ratkaisu sisältää myös joulukuussa 2024 paikallisesti jaettavan 0,5 % erän. Ensi silmäyksellä ratkaisua voidaan pitää kohtuullisena, mutta tarkemmin katsottuna se on muita julkisrahoitteisia sektoreita huonompi.
Professorikunnan osalta palkat ovat eriytyneet voimakkaasti. Erityisesti kärkipaikoilla on yliopistoja, joissa kansainvälisen tason tavoittelu näkyy myös palkoissa. Korkeakoulutus ja tutkimus 2030 -vision tavoitteena on tehdä yliopistoista Suomen parhaita työpaikkoja. Yliopistotyönantajien tulee huolehtia siitä, että palkat ovat kilpailukykyisiä. Julkaisemme syyskuun 2022 palkkatilastot huhtikuun lopulla.
Tiede ja sivistys ovat hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn kulmakivi. Korkeatasoinen perustutkimus vahvistaa yhteiskunnan osaamispohjaa, oikeudenmukaisuutta ja kriisinkestävyyttä. Tutkittu tieto ja siihen perustuva osaaminen ehkäisevät disinformaatiota ja valeuutisten leviämistä. Suomi menestyy tieteen tasoa nostamalla. Tämä edellyttää professoreiden määrän kasvattamista ja kansainvälisesti kilpailukykyisiä toimintaedellytyksiä.
Tarja Niemelä
Professoriliiton toiminnanjohtaja
Edelliset kirjoitukset
Länsirannikon musta joulu 2Professors´ tenure track: fair or unfair? 1Valpas ja YPJ palkkojen kirittäjinä 0Sopimuksen jälkeen 0Ylimmän (etä)opetuksen vapaus 1Muut kirjoittajat
Oikeissa töissä? Jaana HallamaaProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja Jari StenvallTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja Anssi PaasiNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinKaikki on vinksin vonksin Raija PyykköTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiJufottaako? Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenLähellä etänä Elina Andersson-FinneThe Covid cohort Howy JacobsMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet Hannu VartiainenArkisto
- maaliskuu, 2023 1
- joulukuu, 2022 1
- marraskuu, 2022 1
- syyskuu, 2022 1
- huhtikuu, 2022 1
- toukokuu, 2021 1
- huhtikuu, 2021 1
- marraskuu, 2020 2
- maaliskuu, 2020 1
- joulukuu, 2019 1
- syyskuu, 2019 1
- huhtikuu, 2019 1
- tammikuu, 2019 1
- lokakuu, 2018 2
- toukokuu, 2018 1
- maaliskuu, 2018 1
- marraskuu, 2017 1
- lokakuu, 2017 1
- elokuu, 2017 1
- toukokuu, 2017 1
- helmikuu, 2017 1
- lokakuu, 2016 1
- syyskuu, 2016 1
- huhtikuu, 2016 1
- helmikuu, 2016 1