Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.
19.4.2022Sopimuksen jälkeen
Yliopistojen yleisen työehtosopimuksen uusimista koskeviin neuvotteluihin valmistauduttiin pandemiassa, ja kaikkien järkytykseksi Venäjä hyökkäsi Ukrainaan neuvotteluiden alkumetreillä. Neuvottelutulosta ei syntynyt sopimuskauden loppuun mennessä, ja huhtikuun alun kehysriihi (5.–6.4.) toi oman lisänsä neuvotteluihin. Ristiriitaa tilanteeseen aiheutti se, että samaan aikaan kun Professoriliitto teki Sivistan ja muiden keskeisten sidosryhmiensä kanssa äärimmäisen hyvää yhteistyötä yliopistojen ja tutkimuksen rahoituksen turvaamiseksi, väänsimme kättä yliopistolaisten palkantarkistuksista ja työsuhteiden ehdoista. Pääsimme lopulta neuvottelutulokseen varhain aamulla 3.4.
Olen pitkään neuvotellut virka- ja työehtosopimuksia ja näkemykseni neuvottelijana on, että ratkaisu on silloin hyvä, kun molemmat osapuolet ovat hiukan tyytymättömiä lopputulokseen. Professoriliiton puheenjohtaja Jukka Heikkilän mukaan ratkaisulla osoitimme vastuullisuutta ja tyydyimme maltilliseen palkkaratkaisuun. Neuvottelijana haluan antaa yliopistoille kiitosta siitä, että ne halusivat sopia perhevapaauudistuksesta ja edistää tällä tavoin tasa-arvoa ja profiloitua perheystävällisinä työnantajina. Neuvotteluissa yliopistotyönantajaa edustanut Sivista puolestaan kommentoi sopimusta yleisen linjan mukaiseksi, mutta se ei vastaa heidän tavoitteitansa tes-tekstien kehittämisen osalta.
Yliopistolaisia edustavat akavalaiset liitot tekivät erinomaista yhteistyötä neuvotteluihin valmistautuessa ja niiden aikana. Lopputulos ei kuitenkaan miellytä kaikkia. Katseet on käännetty seuraavaan neuvottelukierrokseen. Työehtosoppa-sivustolle kirjoittamissa blogeissani kerron, kuinka yliopistotyönantajan kehittämisesitykset ovat lähestulkoon jokaisella neuvottelukierroksella kohdistuneet erityisesti opetus- ja tutkimushenkilöstön kokonaistyöaikaan. Onhan se erikoista, että vaikka professorit tekevät keskimäärin 2250 vuosituntimäärää 1612 tunnin sijaan, opettavat enemmän kuin verrokkimaiden kollegansa ja tekevät kaiken sen, mikä ei kuulu kenenkään muun tehtäväksi, niin tämä ei tunnu riittävän. Sisäänottomäärät ovat kasvaneet, koulutusaloja on lisätty ja opettaminen on monimuotoista ja räätälöityä, peppien ja sisujen tullessa kaupan päälle. Ja vieläkö pitäisi opettaa enemmän?
Kevätseminaarissamme (22.4.) Tiedolla tulevaisuuteen - kohti eduskuntavaaleja kuulemme puheenvuoroja tiedepoliittisista ratkaisumalleista, yliopistojen ja tutkimuksen toimintaedellytysten turvaamisesta sekä julkaisemme Vuoden Professori Jari Stenvallin johtosääntöjä koskevan selvityksen. Työmme tieteen, taiteen ja sivistyksen puolesta jatkuu. Tervetuloa tilaisuuteen tai seuraamaan sitä livekatsomoon.
Tarja Niemelä
Professoriliiton toiminnanjohtaja
Kirjoitukset
Länsirannikon musta joulu 2Professors´ tenure track: fair or unfair? 1Valpas ja YPJ palkkojen kirittäjinä 0Sopimuksen jälkeen 0Ylimmän (etä)opetuksen vapaus 1Muut kirjoittajat
Kaikki on vinksin vonksin Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaProphet of gloom Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaMuurahaisen omenakävely ja globaalit ongelmat Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenSuomalaiset luottavat tieteeseen, mutta eivät kaikki 2Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopistojohtamista 90-luvun opein 4Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoTarvitsemmeko uudenlaista johtajuutta? 1Jukka KekkonenMisinformation överallt! Vad kan universitetssamfundet göra? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois 3Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloArkisto
- joulukuu, 2022 1
- marraskuu, 2022 1
- syyskuu, 2022 1
- huhtikuu, 2022 1
- toukokuu, 2021 1
- huhtikuu, 2021 1
- marraskuu, 2020 2
- maaliskuu, 2020 1
- joulukuu, 2019 1
- syyskuu, 2019 1
- huhtikuu, 2019 1
- tammikuu, 2019 1
- lokakuu, 2018 2
- toukokuu, 2018 1
- maaliskuu, 2018 1
- marraskuu, 2017 1
- lokakuu, 2017 1
- elokuu, 2017 1
- toukokuu, 2017 1
- helmikuu, 2017 1
- lokakuu, 2016 1
- syyskuu, 2016 1
- huhtikuu, 2016 1
- helmikuu, 2016 1