Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

8.5.2017

Vaikuttamistyötä tutkimuksen, sivistyksen ja opetuksen turvaamiseksi

Professoriliiton valtuusto hyväksyi viime marraskuussa Tiedossa tulevaisuus - Professoriliiton strategia vuoteen 2022. Liiton tavoitteena on olla keskeinen yliopisto- ja tiedepoliittinen asiantuntija ja vaikuttaja, joka korostaa tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapautta ja ajaa niiden resurssien vahvistamista.

Liiton uudistuneessa vuosikertomuksessa (2016) on tiivistetysti kerrottu, mitä kaikkea liitto on tehnyt, jotta Suomessa panostettaisiin tutkimukseen ja koulutukseen eli yliopistojen ja tutkimuslaitosten resursseihin. Liiton perustoimintaa ovat julkiset kannanotot, lausunnot ja viikoittaiset sidosryhmätapaamiset. Vaikuttamistoiminta laajentui alkuvuonna, kun liiton paikallisosastot aloittivat tapaamiset alueensa kansanedustajien kanssa. Professorikunta on voimavara, jonka asiantuntemusta kannattaa hyödyntää nykyistä enemmän yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Huhtikuun lopulla olleessa kehysriihessä, joka samalla oli hallituksen puolivälitarkastelu, tehtiin linjaukset julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2018–2021. Suomen Akatemian rahoitusta lisätään vuosille 2018 ja 2019 yhteensä 50 miljoonaa euroa lippulaiva-tutkimuskeskittymien toteuttamiseen. Lisäksi lippulaiva-tutkimuskeskittymiä rahoitetaan ja kehitetään alkuvaiheessa 60 miljoonan euron pääomittamisella.

Kehysriihessä päätetyn mukaisesti Innovaatiorahoituskeskus Tekesin (Business Finland 1.1.2018 alusta lukien) rahoitusta lisätään 70 miljoonaa euroa vuosille 2018 ja 2019. Lisäksi Tekesiä pääomitetaan 60 miljoonalla eurolla. Tekesin pääomittamisella tuetaan yritysten, tutkimuslaitosten ja valtion yhteishankkeita eli niin sanottuja kasvun moottoreita.

Professoriliiton tiedotteen mukaan hallituksen puoliväliriihessä tehtiin tervetullut käänne tutkimuksen rahoittamiseen. Liiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri totesikin, että yleinen henki on nyt tutkimusmyönteisempi ja se vaikuttaa positiivisesti yliopistojen ilmapiiriin ja sitä kautta tulokseen. Liiton odotukset esimerkiksi yliopistojen pääomittamisen osalta olivat paljon suuremmat, ja onkin tärkeää, että hallitus palaa yliopistojen ja tutkimuksen rahoittamiseen ensi syksyn budjettiriihessä.

Suomen yliopistot UNIFI, Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Sivistystyönantajat sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ovat teettäneet arvion suomalaisten yliopistojen taloudellisista vaikutuksista. Arvioinnin tulokset julkaistaan 13.6.2017. Myös OECD:n tekemä maa-arviointi Suomen tutkimus- ja innovaatiopolitiikasta julkaistaan kesällä 2017. Näitä aineistoja liitto tulee hyödyntämään vaikuttamistyössään. Liiton toiminnassa katse onkin jo käännetty kohti syksyä ja budjettiriihtä.  

Muut kirjoittajat

Latasitko lomalla akkujasi? Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTaking back control Howy JacobsOsaamisen huoltovarmuutta varmistamassa: tohtorikoulutus murroksessa Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaVäitöskirja tutkimuslaitoksissa oman työn ohella 3Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTieteen puolesta mutta ei ketään vastaan 5Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenKuka käyttää professoreihin työnantajan direktio-oikeutta? Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenJohtosäännöstä yliopistolakiin, hallitusohjelmatavoitteista kansainväliseen kilpailukykyyn Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenJämställdhetens språk Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiSoittakaa hiljempaa 1Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaLähi-, etä- vai hybridiprofessori? Teija Laitinen