Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.
8.5.2017Vaikuttamistyötä tutkimuksen, sivistyksen ja opetuksen turvaamiseksi
Professoriliiton valtuusto hyväksyi viime marraskuussa Tiedossa tulevaisuus - Professoriliiton strategia vuoteen 2022. Liiton tavoitteena on olla keskeinen yliopisto- ja tiedepoliittinen asiantuntija ja vaikuttaja, joka korostaa tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapautta ja ajaa niiden resurssien vahvistamista.
Liiton uudistuneessa vuosikertomuksessa (2016) on tiivistetysti kerrottu, mitä kaikkea liitto on tehnyt, jotta Suomessa panostettaisiin tutkimukseen ja koulutukseen eli yliopistojen ja tutkimuslaitosten resursseihin. Liiton perustoimintaa ovat julkiset kannanotot, lausunnot ja viikoittaiset sidosryhmätapaamiset. Vaikuttamistoiminta laajentui alkuvuonna, kun liiton paikallisosastot aloittivat tapaamiset alueensa kansanedustajien kanssa. Professorikunta on voimavara, jonka asiantuntemusta kannattaa hyödyntää nykyistä enemmän yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.
Huhtikuun lopulla olleessa kehysriihessä, joka samalla oli hallituksen puolivälitarkastelu, tehtiin linjaukset julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2018–2021. Suomen Akatemian rahoitusta lisätään vuosille 2018 ja 2019 yhteensä 50 miljoonaa euroa lippulaiva-tutkimuskeskittymien toteuttamiseen. Lisäksi lippulaiva-tutkimuskeskittymiä rahoitetaan ja kehitetään alkuvaiheessa 60 miljoonan euron pääomittamisella.
Kehysriihessä päätetyn mukaisesti Innovaatiorahoituskeskus Tekesin (Business Finland 1.1.2018 alusta lukien) rahoitusta lisätään 70 miljoonaa euroa vuosille 2018 ja 2019. Lisäksi Tekesiä pääomitetaan 60 miljoonalla eurolla. Tekesin pääomittamisella tuetaan yritysten, tutkimuslaitosten ja valtion yhteishankkeita eli niin sanottuja kasvun moottoreita.
Professoriliiton tiedotteen mukaan hallituksen puoliväliriihessä tehtiin tervetullut käänne tutkimuksen rahoittamiseen. Liiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri totesikin, että yleinen henki on nyt tutkimusmyönteisempi ja se vaikuttaa positiivisesti yliopistojen ilmapiiriin ja sitä kautta tulokseen. Liiton odotukset esimerkiksi yliopistojen pääomittamisen osalta olivat paljon suuremmat, ja onkin tärkeää, että hallitus palaa yliopistojen ja tutkimuksen rahoittamiseen ensi syksyn budjettiriihessä.
Suomen yliopistot UNIFI, Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Sivistystyönantajat sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ovat teettäneet arvion suomalaisten yliopistojen taloudellisista vaikutuksista. Arvioinnin tulokset julkaistaan 13.6.2017. Myös OECD:n tekemä maa-arviointi Suomen tutkimus- ja innovaatiopolitiikasta julkaistaan kesällä 2017. Näitä aineistoja liitto tulee hyödyntämään vaikuttamistyössään. Liiton toiminnassa katse onkin jo käännetty kohti syksyä ja budjettiriihtä.
Tarja Niemelä
Professoriliiton toiminnanjohtaja
Kirjoitukset
TKI ja kansainvälisesti kilpailukykyiset toimintaedellytykset 0Länsirannikon musta joulu 2Professors´ tenure track: fair or unfair? 1Valpas ja YPJ palkkojen kirittäjinä 0Sopimuksen jälkeen 0Muut kirjoittajat
Kaikki on vinksin vonksin Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaThe Covid cohort Howy JacobsJufottaako? 1Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaEristäytymisen aika on ohi Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTiede ja koulutus uudessa hallitusohjelmassa Juhani KnuutiProfessoriliiton strategian ytimessä ovat tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä sivistys Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenYliopiston muutosneuvottelujen erityispiirteistä Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaOle mukava Leena KurkinenAkateemisen vapauden ja tutkimuksen tekemisen reunaehdoista ja realiteeteista Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenVad är på riktigt viktigt inom utbildning? Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiYritysyhteistyö – etu vai rasite? Aki MIkkolaDreaming of tenure in Finland? The Finnish Supreme Court says that you shouldn’t Petri MäntysaariProfessorin urapolulle ja polulta pois 3Taina RantanenSanat, teot ja tiedolla hallinta Maria LähteenmäkiRahaa on Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 1Hannu VartiainenArkisto
- maaliskuu, 2023 1
- joulukuu, 2022 1
- marraskuu, 2022 1
- syyskuu, 2022 1
- huhtikuu, 2022 1
- toukokuu, 2021 1
- huhtikuu, 2021 1
- marraskuu, 2020 2
- maaliskuu, 2020 1
- joulukuu, 2019 1
- syyskuu, 2019 1
- huhtikuu, 2019 1
- tammikuu, 2019 1
- lokakuu, 2018 2
- toukokuu, 2018 1
- maaliskuu, 2018 1
- marraskuu, 2017 1
- lokakuu, 2017 1
- elokuu, 2017 1
- toukokuu, 2017 1
- helmikuu, 2017 1
- lokakuu, 2016 1
- syyskuu, 2016 1
- huhtikuu, 2016 1
- helmikuu, 2016 1