Professoriblogissa otetaan kantaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten ajankohtaisiin asioihin.

30.3.2020

Vastuullisuutta osoittamassa

Yliopistoyhteisö on saanut ansaittua kiitosta sosiaalisessa mediassa parin viikon ajan. Unifi on antanut suuret kiitokset yliopistojen henkilökunnalle ja opiskelijoille erinomaisesta etäopetukseen siirtymisestä. Rehtoreiden ja muiden ylimpään johtoon kuuluvien tervehdyksiä henkilöstölle on striimattu ja lähetetty videotallenteina. Kuten rehtori Keijo Hämäläinen 20.3. twiitissaan totesi, yliopistoyhteisömme koko maassa on venynyt uskomattoman hienosti haasteiden edessä. 

Etäopetuksen lisäksi Covid-19-tauti on muistuttanut meitä siitä, kuinka tärkeää tieteellinen tutkimus sekä tulosten huomioiminen ja käyttö ovat globaalien kriisien hallinnassa. Maan hallitus on tehnyt päätöksiä 15 miljardin euron suuruisesta tukipaketista muun muassa konkurssien estämiseksi. Kehysriihessä (7.4.) hallitus käy neuvottelun julkisen talouden suunnitelmasta. Menokohteita ja panostuksia tarvitsevia on ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Professoriliiton viesti kehysriiheen on seuraava: Suomen menestyminen tulevaisuudessa edellyttää lisäpanostuksia tutkimukseen ja kehittämiseen. 

Yliopistohenkilöstöä edustavat järjestöt ja yliopistotyönantajaa edustava Sivistystyönantajat osoittivat omalta osaltaan vastuullisuutta solmiessaan yliopistojen uuden työehtosopimuksen ajalle 1.4.2020–31.3.2022. Covid-19-taudin levittyä Suomeen tiivistimme neuvotteluaikataulua, ja tavoitteita karsittiin puolin ja toisin. Lopputuloksena on sopimus, joka takaa asianmukaisen palkkakehityksen 1.8.2020 ja 1.6.2021 voimaantulevilla 1,1 %:n yleiskorotuksilla. Toisaalta paikalliset erät, 1.12.2020 0,5 % ja 1.12.2021 0,5 %, antavat työnantajalle liikkumavaraa palkankorotusten kohdentamisessa. Paikalliset erät käytetään työnantajan päättämällä tavalla tehtäväkohtaiseen palkanosaan, toistaiseksi voimassa oleviin vaativuuslisiiin tai henkilökohtaiseen palkanosaan. Työnantaja keskustelee pääluottamusmiesten kanssa paikallisten erien käyttö- ja jakoperusteista ennen kuin työnantaja pyytää esimiehiltä jakoperusteiden mukaisia esityksiä. Tehtävän vaativuustasoihin kohdistuvat esitykset käsitellään arviointiryhmässä.

Professoriliitto julkaisee perinteiset palkkaselvitykset huhtikuun aikana. Voimme lukea 8.4. ilmestyvästä Acatiimista Focus Master Oy:n toimitusjohtaja Yrjö Lauhan kirjoituksen aiheesta. Ei voi kuin ihmetellä miten eri lailla yliopistot soveltavat palkkausjärjestelmäsopimusta henkilökohtaisen suoriutumisen määrittämisen osalta. Henkilökohtainen suoritusprosentti voi olla 6–50 %. Kahden ääripäissä olevan yliopiston professoreiden keskimääräisessä suoritusprosentissa on eroa 20,61 prosenttiyksikköä (syyskuu 2019). Palkkaselvitykset antavat hyvän työkalun dekaaneille paikallisten erien kohdentamisessa. 

Muut kirjoittajat

Latasitko lomalla akkujasi? Raija PyykköOikeissa töissä? 2Jaana HallamaaTaking back control Howy JacobsOsaamisen huoltovarmuutta varmistamassa: tohtorikoulutus murroksessa Jopi NymanProfessorer: Blicka bakåt och se framåt! Erik BonsdorffAntti Herlinin aiheellinen huoli Karl-Erik MichelsenNuoren tutkijan asialla Päivi PahtaVäitöskirja tutkimuslaitoksissa oman työn ohella 3Markus OlinTutkijanuran rakentumisen pullonkauloja 1Anssi PaasiMitä yliopistojen tästä lukuvuodesta jää historiaan? Koronakriisi ja professorin työTiede, kulttuuri ja paikallisosasto Jussi VälimaaLähellä etänä Elina Andersson-FinneKun mikään ei riitä Kristiina BrunilaTerveisiä budjettiriiheen Eeva MoilanenTieteen puolesta mutta ei ketään vastaan 5Juhani KnuutiHallitusohjelma Professoriliiton strategian painopisteistä katsottuna Jukka 'Jups' HeikkiläMitä on yliopistojen kilpailu? Kimmo AlajoutsijärviHäiriköt tutkijoiden kimpussa Esa VäliverronenKuka käyttää professoreihin työnantajan direktio-oikeutta? Petri LehenkariMiksi tiede? Arto MustajokiProfessoreita – onko heitä? Laura KolbeYliopiston johtaja – akateemisesti pätevöitynyt yliopistoyhteisön johtaja 1Jari StenvallSota Ukrainassa ja tiedeyhteistyö Sanna TuromaAssistenttipalvelut – professorien viides tehtävä? 2Mari HatavaraHallituksen jäsenen vastuu yhdistyksessä Leevi MentulaProfessoriliiton verkkosivut uudistetaan – miksi ihmeessä? Leena KurkinenJohtosäännöstä yliopistolakiin, hallitusohjelmatavoitteista kansainväliseen kilpailukykyyn Heli RuokamoUskommeko sitoutumiseen? 2Jukka KekkonenJämställdhetens språk Gunilla WidénArviointi voi olla ystävä Mika LähteenmäkiMotivaation lähteitä on monta Aki MikkolaUniversity financial management is a key to institutional success – or failure 3Petri MäntysaariGerontologia auttaa näkemän elämän selvemmin 1Taina RantanenKriisiajat militarisoivat yhteiskuntaa 1Maria LähteenmäkiSoittakaa hiljempaa 1Matti AlataloJohtajaprofessori – hiipuva akateeminen ryhmä? Maria Fredriksson-AhomaaAkateemisten titteleiden käännösvaikeuksista Mikko SaikkuYliopistojen rahoitus ja kannustimet 2Hannu VartiainenTo academic friendships Nelli PiattoevaLähi-, etä- vai hybridiprofessori? Teija Laitinen